enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5624
EURO
36,0296
ALTIN
3.003,43
BIST
9.440,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Türkiye’nin İHA başarısı: Uydunun gördüğü her noktaya ulaşabiliyor

Yerli savunma ürünlerinin tanıtmak ve ihracat köprüsü oluşturmak amacıyla Ankara’da düzenlenen SEDEC 2022 konferansı tüm hızıyla devam ediyor …

Türkiye’nin İHA başarısı: Uydunun gördüğü her noktaya ulaşabiliyor
29.06.2022
96
A+
A-

Yerli savunma ürünlerinin tanıtmak ve ihracat köprüsü oluşturmak amacıyla Ankara’da düzenlenen SEDEC 2022 konferansı tüm hızıyla devam ediyor. Dün Sınır Güvenliği Faaliyetleri ve Teknoloji Gereksinimleri konulu panel düzenlendi.  Panele Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı MEBS Daire Başkanı Halil İbrahim Öztürk moderatörlük yaptı.

Düzenlenen panelde önemli isimler konuşmacı olarak katıldı. Katılımcılardan biri de TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız’dı. Yıldız, İnsansız Hava Araçları (İHA)’nın çok uzun süre havada kalabildiğini, insan hayatını tehlikeye atmadan görev yaptığını ve işletme maliyetlerinin de düşük olduğunu söyleyerek Türkiye’nin İHA’lardaki başarısından bahsetti.

UYDUNUN GÖRDÜĞÜ HER NOKTAYA ULAŞABİLİYOR

Bu özellikleriyle İHA’ların savunma ve güvenlik alanında önemli bir oyuncu haline geldiğini aktaran Yıldız, “Uydunun gördüğü her noktaya gidebiliyoruz. Bu İHA’larla keşif gözetleme, deniz karakol, taarruz ve sinyal istihbaratı görevlerini yürütüyoruz. Çok uzak mesafelerden teröristleri teşhis ve tespit edebiliyorsunuz” dedi.

İHA’ların orman yangınlarının erken uyarı ve ihbarı için de görev yaptığını belirten Yıldız, duman bulutunun altında alev cephesinin yerinin belirlenebildiğini ifade etti.

Yıldız, entegre edilen baz istasyonu vasıtasıyla yerdeki yangın söndürme unsurlarıyla da ses ve veri haberleşmesinin sağlanabildiğini vurgulayarak, komuta ve kontrol faaliyetlerine ciddi yardımları dokunduğunu kaydetti.

SINIR GÜVENLİĞİ İÇİN ÖZEL YAZILIM GELİŞTİRİLİYOR

ASELSAN Proje Müdürü Onur Deveci de sınır güvenliğiyle ilgili kullandıkları sistemlere ilişkin bilgi vererek, bu sistemlerle alakalı en önemli hususun, sistemlerin tek bir yönetim yazılımı üzerinden kontrol edilebilmesi olduğunun altını çizdi.

Bu nedenle güvenlik yönetim yazılım sistemleri gerçekleştirdiklerini anlatan Deveci, bunların sınır yönetimiyle ilgili konularda kullanıldığını söyledi.

Deveci, mevcut ve gelecekteki sınır güvenlik sistemlerine ilişkin bilgi vererek, bunların Taşınabilir Mast Üzeri Gözetleme Sistemi (MÜGAS) ve Uzun Menzilli Akustik Yayın Sistemi (UMAS) olduğunu, UMAS’ın özellikle gelecekte sınır güvenliğinde kullanılmasını beklediklerini bildirdi.

HAVELSAN Ar-Ge ve Mühendislik Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri Direktörlüğü Başkan Yardımcısı Zafer Özkan, otonom sistemler üzerinde de ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Özkan, “HAVELSAN olarak amacımız platform üreticileriyle rakip olmak değil, ihtiyaç makamlarıyla koordine halinde içine akıl katabileceğimiz platformları üretip bunların üzerinde birlikte hareket edebilir şekilde çözümler ortaya koymak” dedi.

OTONOM İHA’LAR TSK ENVANTERİNE GİRDİ

STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ Bilgi Sistemleri Direktörü Aydın Kara da sınır güvenliği teknolojilerinin otonom sistemler ve yapay zekanın gelişmesiyle evrim geçirdiğine dikkati çekti.

Bilgisayarlı görü sistemlerinin gelişmesiyle tehdit unsurlarının yapay zeka ile tespitinin kolaylaştığını belirten Kara, İHA’ların gelişimiyle de sınırlarda otonom devriye ve yabancı unsur tespitinin daha başarılı yapıldığını aktardı.

Togan ve Boyga ürünlerinin TSK envanterine girdiğini anlatan Kara, Kargu ve Alpagu’ya ilişkin de bilgiler verdi.

Dearsan Tersanesi İş Geliştirme Müdürü ve Ankara Ofisi Başkanı Tahir Conka da sadece Türkiye’nin değil, müttefik ülkelerin de sınır güvenliği için çalıştıklarını söyledi.

KAYNAK: AA
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.