enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5714
EURO
36,2295
ALTIN
2.995,28
BIST
9.377,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Türkiye’nin En Değerli Banknotu Açık Artırmaya Çıkıyor

Para koleksiyoncularının görünce sahip olmak isteyeceği bir banknot, bugün açık artırmaya çıktı. Türkiye’nin en değerli banknotu olarak …

Türkiye’nin En Değerli Banknotu Açık Artırmaya Çıkıyor
10.02.2022
138
A+
A-

Para koleksiyoncularının görünce sahip olmak isteyeceği bir banknot, bugün açık artırmaya çıktı. Türkiye’nin en değerli banknotu olarak nitelendirilen bu banknot, İngiltere basımı 1. emisyon 1.000 lira banknotu idi. 1927 yılında tedavüle çıkan banknot, 1000 Cumhuriyet altını karşılığındaydı. Banknotun fiyatıysa haliyle üst düzey koleksiyonculara hitap eden cinsten.

Araştırmacı yazar Necati Doğan tarafından düzenlenen müzayedede satışa çıkacak olan banknotun 800 bin TL’lik açılış fiyatı olacak. Doğan, bu banknotun Cumhuriyet’in ilk yıllarında 1, 5, 10, 50, 100 ve 500 liralık banknotlarla birlikte İngiltere’de Thomas de la Rue Matbaası’nda basıldığını açıkladı. 1.000 liralık banknot, o dönemin en değerli banknotuydu.

Türkiye’nin en değerli banknotunun hikâyesi:

Doğan’ın açıklamasına göre yukarıdaki görselde yer alan 1.000 liralık 1. emisyon banknot, 1939 yılında tedavülden kaldırıldı. Tedavülde kaldığı yaklaşık 12 yıl boyuncaysa 15 bin 374 adet basıldı. Tedavülden kaldırıldığında bu banknotlardan yalnızca 23’ü Merkez Bankası’na iade edilmedi. İade edilmeyen bu 23 banknot arasından yalnızca 7 banknot bugüne ulaştı. Yani açık artırmaya çıkan banknot, bu 7 banknottan biri durumunda.

Banknot, ön yüzünde Atatürk portresi, arka yüzündeyse Sakarya Demiryolu Hattı’nın Geyve Boğazı kısmına ait görsele yer veriyor. Banknotun üzerinde dönemin Maliye Bakanı Mustafa Abdülhalik Renda’nın imzası bulunuyor. Banknot, harf inkılabından önce basılması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti ibaresini Osmanlı Türkçesi ile taşıyor. Ayrıca o dönemin diplomatik dilinin Fransızca olması nedeniyle üzerinde Fransızca kelimelere de yer veriyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.