enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5608
EURO
36,3267
ALTIN
2.912,80
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Türkiye’nin de ortak olduğu projeyle 5G’nin hızı ve enerji verimliliği artırıldı

Türkiye, Finlandiya, Portekiz ve İngiltere’den üniversiteler, AB fonu desteğiyle 2018 yılından bu yana 5G’nin yoğun haberleşme trafiğini daha …

Türkiye’nin de ortak olduğu projeyle 5G’nin hızı ve enerji verimliliği artırıldı
25.09.2022
126
A+
A-

Türkiye, Finlandiya, Portekiz ve İngiltere’den üniversiteler, AB fonu desteğiyle 2018 yılından bu yana 5G’nin yoğun haberleşme trafiğini daha verimli bir şekilde sağlamak amacıyla çalışıyor.

Gelecek yıl sona erecek projede geliştirilen farklı algoritmaları içeren yazılım, simülasyon ortamında hedeflere ulaştı. Proje ortakları, yazılımın kullanıldığı sistem için Avrupa Patent Ofisine patent başvurusu yaptı.

“AMACIMIZ, DATA TRAFİĞİNİ VERİMLİ BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRMEK”

Projenin Türkiye Koordinatörü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Özbek, mevcut haberleşme sisteminde insan-insan veya insan-makine iletişiminin yoğun kullanıldığını, 5G ile beraber makine-makine iletişiminin de destekleneceğini söyledi.

Bazı ülkelerde 5G baz istasyonlarının kullanılmaya başlandığını, Türkiye’de de yakın zamanda yaygın olarak kullanılmasının beklendiğini kaydeden Özbek, “Projedeki amacımız, makineler arasında haberleşmeyi de gerçekleştirmek için çok yoğun olan data trafiğini verimli bir şekilde gerçekleştirmek” dedi.

Makineler arası haberleşmenin hayatı kolaylaştıracağını vurgulayan Doç. Dr. Özbek, örneğin, trafikteki araçların birbirleriyle haberleşmesi sayesinde yoldaki trafik, yağış durumu gibi bilgilerin sürücülere anlık olarak iletilmesinin mümkün olacağını anlattı.

5G’de insanların yanı sıra makineler arası iletişimin de sisteme girmesiyle çok yüksek bir veri trafiği olacağını belirten Özbek, “Bu veri trafiğini, ne kadar yüksek veri hızlarında gerçekleştirirsek o kadar sistem performansını iyileştirmiş olacağız. Bu proje kapsamındaki ana hedeflerimiz, gecikmeyi azaltmak, yüksek veri hızlarındaki sistemleri gerçekleştirmek ve enerji verimliliğini sağlamak” ifadesini kullandı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ YÜZDE 20 ARTACAK

Geliştirilen yazılımın verimliliğini bilgisayar ortamındaki simülasyonlarda ölçtüklerini aktaran Özbek, şöyle konuştu:

“Projemizin tamamlanmasında bir sonraki aşamada, Finlandiya’daki laboratuvar ortamında bazı algoritmaları 5G sistemlerinde deneyerek performans sonuçlarını elde edeceğiz. Kasım 2018’den beri yürüttüğümüz proje çalışmaları sonucunda yüksek veri hızlarını destekleyen algoritmaları tasarladık. Düşük gecikmeye ulaştık. Enerji verimliliğini yüzde 20 civarında arttırdık.”

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.