Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, tarafından Türkiye’nin bilişim ve iletişim sektörü için önemli …
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, tarafından Türkiye’nin bilişim ve iletişim sektörü için önemli açıklamalar yapıldı. Kızıltan, sektör büyüklüğünün 2021 yılı itibarıyla 266 milyar TL’ye ulaştığını duyurdu.
TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri Raporu’nun açıklandığı etkinlikte söz alan Kızıltan, Türkiye’de yaşanan finansal sorunlar ve enerji girdilerindeki artışların dünya genelinde de yaşandığını söyledi. Artışların temel nedeni olarak ise emtia fiyatlarında gerçekleşen yükselişlerin olduğunu belirtti. Bunun yanında küresel çapta yaşanan lojistik sorunların dünya genelinde pek çok ürüne ulaşmanın zorlaştığını aktardı. Bu nedenle teknolojinin ve dijital dönüşümün önemini vurgulayan Kızıltan, Türkiye’deki bilişim ve iletişim teknolojileri sektörü için şunları kaydetti:
“İstenen düzeye ulaşamamakla birlikte dijitalleşme etkisi ile 2 yıldır sektörümüz, büyük kurum ve kuruluşların yatırımları ve bireysel tüketim artışı sayesinde büyümesini sürdürebildi. Nitekim bugün açıklayacağımız rapor da bu büyümeyi teyit ediyor. “
HER ŞEYE RAĞMEN SEKTÖR BÜYÜKLÜĞÜ 266 MİLYARA ULAŞTI
Kızıltan, sektörün dünya genelinde yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye’de büyümeye devam ettiğini ve sektör büyüklüğünün 266 Milyar TL’ye ulaştığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Son derece güvenilir bilgi kaynaklarından elde edilen rakamlara göre, Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri sektör büyüklüğü Türk lirası cinsinden 2021 yılı itibarıyla 266 milyar TL’ye ulaştı. Yıllık büyüme oranının geçmiş yıllara kıyasla yüksek seviyede gerçekleşmesinin en büyük tetikleyicisi de yıllık yüzde 149 büyüme oranı ile teknokentlerin cirosundaki artış oldu. Odaklanmış ve sinerji yaratan modellerin iyi sonuçlar alabileceğini görüyor ve ifade ediyoruz.”
Kızıltan, son olarak dijital beyin göçünün olumsuz etkisinden söz etti. Beyin göçü nedeniyle oluşan açığın sadece sektörün performansının değil, ülke ekonomisini de dijitalleşmenin çarpan etkisi nedeniyle olumsuz etkileme riski barındırdığını vurguladı.
Aynı etkinlikte TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da söz aldı. Dijitalleşmenin ve akıllı sistemlerin kullanımının hızla arttığını, tek tek bireyler yerine kritik kütlenin oluşmasını sağlayacak burs ve desteklerin oluşturulması yaklaşımına yer verildiğini söyleyen Mandal, .Fotonik, kuantum teknolojileri ve ekran teknolojileri, sağlıkta dijital teknolojiler, fabrika otomasyon sistemleri ve enerji sistemi modellemesi gibi birçok alanda Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda TÜBİTAK olarak destekledikleri söyledi. Mandal, ayrıca “Bilişim ve yazılım sektörü, bütün alanları yatayda kestiği için diğer sektörlerle beraber çalışması gerekiyor.” dedi.
TEKNOKENTLER BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ
Deloitte Türkiye Ortağı Hakan Göl ise bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe yıllık büyüme oranının geçmiş yıllara kıyasla yüksek seviyede gerçekleşmesinin en büyük tetikleyicisinin yıllık yüzde 149 büyüme oranı ile teknokentlerin cirosundaki artış olduğunu belirterek, “Özellikle BT yazılım kategorisi büyümenin lokomotiflerinden biri oldu.” ifadesini kullandı.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ İHRACATTA LİDERLİĞE KOŞUYOR
TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri Raporu’na göre, bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 58 artışla 17,5 milyar TL’lik ihracat gerçekleştirildi. Kategoriler arasındaki dağılımlara göre, en büyük payı yine yazılım kategorisi aldı. Bu kategorideki ihracat yüzde 62 artarak 15 milyar TL’ye ulaştı.
Sektör TL cinsinden yüzde 36’lık büyüme kaydederken, dolar cinsinden de yüzde 7’lik bir büyüme oranı elde etti.
Yerli ürünlerin ağırlığı bilgi teknolojileri içerisinde en fazla yazılım kategorisinde oldu. Yerlilik oranı, bilgi teknolojileri yazılım kategorisinde yüzde 82, bilgi teknolojileri hizmet kategorisinde de yüzde 69 olarak belirlendi.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ SEKTÖRÜNDEKİ İSTİHDAM ARTIYOR
Aynı raporda 2022’de sektördeki toplam istihdamın 200 bini geçtiği belirtildi. Bu sayının her geçen gün artacağı öngörülüyor. Sektördeki istihdamın yüzde 27’sini kadın çalışanlar oluştururken, üniversite mezunu çalışanlar yüzde 55’lik orana sahip oldu.
Rapora göre, sektördeki büyümenin tetikleyicisi olarak teknokent cirolarında yaşanan artış oldu. 2021-2022’de teknokent sayısı 92’ye çıktı ve şirket sayısı yüzde 23 artarak 7 bin 700’ü geçti.