enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6397
EURO
36,5127
ALTIN
2.929,04
BIST
9.585,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C

Türkiye zirveyi bırakmadı, Yunanistan’a fark attı

Turizm sektörüne ilişkin veri analizi yapan ForwardKeys, 2022 yazının seyahat trendlerine ilişkin dikkat çeken bir araştırma yayınladı …

Türkiye zirveyi bırakmadı, Yunanistan’a fark attı
13.09.2022
83
A+
A-

Turizm sektörüne ilişkin veri analizi yapan ForwardKeys, 2022 yazının seyahat trendlerine ilişkin dikkat çeken bir araştırma yayınladı. Araştırmaya göre ziyaretçi sayısında, temmuz ve ağustos aylarında Avrupa’nın en iyi performans gösteren ülkeleri, 2019’un aynı dönemiyle kıyaslandığında Türkiye ve Yunanistan oldu. Türkiye’nin pandemi öncesi seviyeleri yüzde 9, Yunanistan’ın ise yüzde 2 oranında aştığı belirtildi. Yaz aylarında en dikkat çeken şehirlerin başında da İstanbul geldi.

RUSYA ETKİSİ

İnen uçak sayısında 2019’a göre İstanbul’da yüzde 2 artış kaydedilirken; İstanbul’u yüzde 7 düşüşle Atina, yüzde 8 düşüşle Reykjavik ve Porto, yüzde 13 düşüşle Malaga takip etti. Arnavutluk’a yapılan uçak seyahatleri de yüzde 28 oranında artış gösterdi. Söz konusu 3 ülke dışındaki diğer ülkelerde, 2019 yılıyla kıyaslandığında herhangi bir iyileşme görülmezken; Slovenya’da yüzde 7, İzlanda’da yüzde 8 ve Portekiz’de yüzde 10’luk düşüşe dikkat çekildi.

TL FAKTÖRÜ

Araştırmada paylaşılan bilgilere göre, Türkiye’de görülen artışın nedeni olarak ekonomik sebepler ve Rusya etkisi gösterildi. TL’deki değer kaybı ve yaptırımlarla Avrupa’nın pek çok ülkesinden Rusya’ya direkt uçuşların kaldırılması ve Türkiye’den Rusya’ya uçuşların halen devam etmesi, 2022 yaz ayları verilerini pozitif yönde etkiledi. 2019 yılında Avrupa’ya gelenlerin yüzde 4’ünü Ruslar oluşturuyordu. Araştırmaya göre, 2022’de bu oranın oldukça düştüğü belirtildi. Yunanistan’daki artışların nedeni olaraksa, ziyaretçileri pandemide kısıtlamayan Kovid-19 uygulamaları gösterildi. Araştırmada, Avrupa’nın eğer havacılık sektöründe yaşanan sıkıntıları çözebilseydi, geçtiğimiz yaz çok daha fazla ziyaretçi ağırlayabileceği belirtildi. Avrupa dışındaki en güçlü pazarsa 2019’a göre yüzde 5 düşüş görülen ABD oldu.

YOĞUNLUK AVRUPA’DA

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, 2023 yılında olağanüstü bir değişiklik olmazsa, Türkiye’nin turizmde yıla çok şanslı başlayacağını söyledi: “2022 yılı için bugüne kadar devam eden yükselişin devam edeceğini izliyoruz. Henüz kesin rakamları veremesek de ağustos yılın en iyi sonuç veren aylarından biri olacak. İstanbul özelinde eylül ayı hiç fena görünmüyor. Misafir milliyetleri açısından istediğimiz çeşitliliği eylül ayından itibaren daha net göreceğiz. Eylül itibarıyla yoğunluk Avrupalı misafirlerde olacak. Rusya, İran, İngiltere, Balkanlar, Bulgaristan, Latin Amerika, ABD ve Azerbaycan gibi turizm pazarlarımızda dikkat çekici oranlarda artışlar bekliyoruz. Pandemideki sıkıntıların karşılığını 2023’te çok parlak şekilde almayı umuyoruz.”

KAYNAK: HÜRRİYET
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.