enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1698
EURO
38,1791
ALTIN
2.919,87
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Açık
27°C

Türkiye dünyada en çok gıda israfı yapan 15. ülke!

Türkiye, yıllık 18,1 milyon tonla Birleşmiş Milletler Çevre (UNEP 2021) Raporuna göre gıda israfının en fazla yaşandığı 214 ülke arasında 15 …

Türkiye dünyada en çok gıda israfı yapan 15. ülke!
29.09.2022
89
A+
A-

Türkiye, yıllık 18,1 milyon tonla Birleşmiş Milletler Çevre (UNEP 2021) Raporuna göre gıda israfının en fazla yaşandığı 214 ülke arasında 15. sırada yer alıyor. Bu şoke edici sonuçla birlikte ekmek israfının önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken bazı detaylarda açıklandı.

Gıda israfının en yüksek olduğu ülkeler arasında 15. sırada yer alıyoruz. Çöplerdeki atık miktarının yarısından fazlasını gıdanın oluşturduğu ülkemizde gıda israfında, sebze ve meyveden sonra ekmek başı çekiyor.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Çevre (UNEP 2021) Raporuna göre gıda israfının en fazla yaşandığı 214 ülke arasında 15. sırada yer alıyor. Ülkemizde, 2020 yılında yapılan son araştırma, her yıl 18,1 milyon ton gıdanın israf edildiğini gösteriyor. Çöplerdeki atık miktarının yüzde 52’sini gıdanın oluşturduğu ülkemizde, günlük 4,9 milyon ekmek çöpe gidiyor. Bu verilerden yola çıkan Sabri Ülker Vakfı, ekmek tüketimini ortaya koymak için ‘Tüketicinin Ekmek İsraf Araştırması’nı gerçekleştirdi.

ekmek israfı Türkiye 15.sırada

EN ÇOK İSRAF EDİLEN GIDA EKMEK

Türkiye çapında yürütülen araştırma sonucuna göre katılanların yüzde 75’i ekmeğin ‘en çok israf edilen gıda’ olduğunu düşünüyor. Ancak 10 kişiden 8’i ‘evlerinde ekmek israfı olmadığını’ söylüyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. İrfan Erol’un liderliğinde 2 bin 400 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, 29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü’nde Sabri Ülker Vakfının Dünya Sürdürülebilir Kentsel Gıda Merkezi (CEMAS) ve Avrupa Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC) ile birlikte İspanya’da düzenlediği ‘Gıda İsrafı ve Gıda Kaybı Önleme Basın Konferansı’nda paylaşıldı.

Basın toplantısında Türkiye’deki gıda israfının genel çerçevesi hakkında bilgi veren Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Selen Tokcan, dünyada 700 milyona yakın insanın açlıkla, 670 milyondan fazla insanın ise obezite ile mücadele ettiğine dikkat çekerek, gıda israfı konusunda tüm tarafların birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

EN BÜYÜK KAYIP MEYVE SEBZEDE

En büyük kayıp meyve sebzede yaşanıyor. Türkiye’nin israf karnesinde üretilenin yaklaşık yüzde 50’sinin kayıp olduğu meyve ve sebze tüketiminden sonra yılda 2.000 litre ile içecek sektörü, 4,2 ton kayıp ile de hizmet sektörü başı çekiyor. Türkiye’deki evsel gıda atığı ise yılda tahminî 7 milyon 762 bin 575 ton. Bu oran yılda kişi başı 93 kilograma denk geliyor.

sebze ve meyve israfı

İSRAFİN KAYNAĞI LOKANTALAR

Tüketicinin Ekmek İsraf Araştırması – TİA 2022”nda dikkat çeken başlıklar şöyle: 

  • -Katılımcıların, günlük ortalama 3,6 ekmek tükettiği görülüyor.
  • -Gıda israfının önüne geçmenin tek yolu “İhtiyaç kadar satın almak” 
  • -Her 10 katılımcıdan yaklaşık 3’ü, gıdayı en sık israf etme nedeni olarak “son tüketim tarihinin geçmesi” şeklinde ifade ediyor. 
  • -Her 10 katılımcının 8’i tüketilen ekmeği “satın aldığını” belirtiyor. 
  • -“Evinizde ekmek israfı oluyor mu?” sorusuna her 10 katılımcıdan yaklaşık 8’inin “hayır”;
  • “Yemekten sonra masada ekmek artığı kalıyor mu?” sorusuna ise 10 katılımcıdan 6’sının “hayır” cevabı verdiği görülüyor.
  • -Her 10 katılımcıdan 6’sı bayatlayan ekmekleri “bayat olarak tükettiğini” ifade ediyor.
  • -Katılımcıların büyük çoğunluğu (yüzde 75,1), ekmeğin “en çok israf edilen gıda” olduğunu düşünüyor.

Ekmek tüketimi ve ekmek israfı değerlendirmesi sonucunda; ekmek israfının en çok lokantalarda, otellerde ve toplu yemek yerlerinde olduğu belirtiliyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.