enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5873
EURO
36,2323
ALTIN
2.986,39
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Türkiye Avrupa’nın Çöplüğü Hâline mi Geliyor?

Çöp ithalatı, Türkiye’de son zamanlarda sıkça tartışılan bir konu. Bizim de sizlerle paylaştığımız üzere ülkemiz, Greenpeace’in raporlarına göre …

Türkiye Avrupa’nın Çöplüğü Hâline mi Geliyor?
25.06.2022
129
A+
A-

Çöp ithalatı, Türkiye’de son zamanlarda sıkça tartışılan bir konu. Bizim de sizlerle paylaştığımız üzere ülkemiz, Greenpeace’in raporlarına göre Avrupa’da en fazla çöp ithal eden ülke olarak gösteriliyordu.

Paylaşılan verilerde Türkiye’nin 2021 yılı boyunca Avrupa ülkelerinden 518 bin 80 ton çöp ithal ettiği ve yeniden bu konuda lider olduğu aktarılmıştı. Bunun yanı sıra Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), mayıs ayı sonunda paylaştığı verilerde Avrupa Birliği’nin atık ihracatında Türkiye’nin 14,7 milyon ton ile ilk sırada yer aldığını ortaya koymuştu.

Avrupa’nın çöplüğü hâline mi geliyoruz?

Yayınlanan bu verilerin ardından da ‘Türkiye Avrupa’nın çöplüğü mü oldu?’ sorusu gündeme taşınmıştı. Eurostat’ın verilerine göre Türkiye’ye yapılan atık ihracatı son 20 yılda yaklaşık üç kat artış gösterdi. Bunun yanı sıra Türkiye, 2020’de de 13,7 milyon ton ile yine en üst sırada yer almıştı.

Ek olarak Greenpeace tarafından yayımlanan bir başka rapor, Avrupa’dan ithal edilen plastiğin çevreye ve canlılara büyük bir zarar verdiğini göstermişti. Greenpeace’e göre Türkiye, 2020’de de AB ülkeleri ve Birleşik Krallık’tan 659 bin 960 ton plastik ile bu konuda liderdi. Ülkemiz bu atıkları neden alıyor diye soracak olursanız, çöplerin geri dönüştürülmesinin daha az maliyetli olduğu için satın alındığı; yani Türkiye’nin kendi atığını verimli kullanamadığı belirtiliyor. Ayrıca atıkların gelişmekte olan ülkeler için gelir kaynağı olabildiği ifade edilor.

Çevreciler, bu verilerin Türkiye’nin ‘sıfır atık’ hedefinden uzaklaştırdığını, plastiklerin çevreye ve insanlara büyük zararlar verdiğini vurguluyor. Çözümün ise çöp ithalatının yasaklanmasında olduğunu aktarıyor.

“İthal edilenler çöp değil, hammadde”

Bu konu hakkında farklı yorumların bulunduğunu da eklemek gerek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamalarda “İthal edilenler çöp değil, sanayinin ham maddesi. Demir çelik sanayisinin getirip yeni ürün ürettiği ham madde” ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca plasitk atık ithalatında sıkı denetimler uygulandığı ve bu konuda önemli gelişme kaydedildiği de yetkililer tarafından belirtilmişti.

Bunun yanı sıra Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kimsenin çöpe milyar dolarlar ödemeyeceğini belirten Eroğlu, Eurostat’ın verilerinde belirtilen atıkların geri dönüşüm için kullanılan hammadde olduğunu ifade etti. Başkan ayrıca bu atıkların 11 milyonunun metal olduğunu, hepsinin plastik olduğu konusunda yanlış bir algının bulunduğunu belirtti.

Eroğlu, son olarak geri dönüştürülmüş hammade üretmenin gerekli olduğunu, bunun da sebebinin Türkiye’nin yaptığı ihracatlar olduğunu belirtti. Peki siz Türkiye’ye gelen atıklar hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.