TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, “Çalışma hayatında elmanın bir yarısı işçi iken diğer yarısı işverendir. Asgari ücretle çalışanların sayısı düşürülmeli. Ücretli çalışanların vergi kayıpları önlenmelidir” dedi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun İşçi Grubu Başkanlığını sürdüren TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, asgari ücrette gelinen durum ve TÜRK-İŞ’in görüşlerini aktarmak amacıyla TÜRK-İŞ Genel Merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.
Kavlak “Asgari ücret 40 yıldır toplanıyor. Türk-İş’in imza atmama dışında bir eylem yapma şansı yok. Ben eğer üçlü mutabakat sağlanmazsa imza atmayacağız, niye atmadığımızı da anlatacağız. Bunu ilerisinde yapabilecek bir şey yok. 15 kişilik komisyonda 5 kişiyiz, oy çokluğuyla kararlar alınıyor” dedi.
Pevrul Kavlak “Önümüzde bir asgari ücret var, bir şekilde hallolacak. İmzalasak da imzalamasak da bitecek. Asgari ücret Türkiye gündeminden kalktıktan sonra vergiyle ilgili sorunları gündeme taşıyacağız” dedi.
Kavlak “Biz çalışma hayatının bileşenleri olarak eğer bugün Türkiye ihracat rakamlarında bu rakamlara ulaştıysa bunda emekçinin büyük payı var. Asgari ücretle ilgili konuşmayan sadece biziz. Herkes kendini yerini bilecek” değerlendirmesinde bulundu.
Kavlak’ın açıklamalarından satır başları:
Mevcut vergi yapısıyla azalan gelirli olarak tanımlanması gerekir. Kamu ve özel sektörde çalışanların gelir vergileri kaynağından kesinti yapılarak ödenmektedir. Türkiye’de gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık 3’te 2’si çalışanlar tarafından ödenmektedir. Ücretli çalışanlar eğer sendika üyesiyse enflasyona karşı daha korunaklı olmaktadır. AB ülkelerinde toplu pazarlık kapsama alanı yüzde 60’tır. OECD ülkelerinde yüzde 30, Türkiye’de yüzde 7,5, özel sektörde yüzde 6’nın altındadır. Türkiye ne yazık ki asgari ücret ülkesi haline gelmiştir. Asgari ücretin artırılması kadar en önemli konu asgari ücretli çalışan sayısının düşürülmesidir. Ülkemizde sosyal adaletten çalışma barışından söz edeceksek adil dönüşümden de söz etmeliyiz.
“KENDİLERİNE İŞÇİ DEĞİL KÖLE ARIYOR”
Biz çalışma hayatının bileşenleri olarak eğer bugün Türkiye ihracat rakamlarında bu rakamlara ulaştıysa bunda emekçinin büyük payı var. Asgari ücretle ilgili konuşmayan sadece biziz. Herkes kendini yerini bilecek. Eğer onlar ihracat şampiyonu oldularsa işletmelerde çalışan emekçiler sayesinde olmuştur. Asgari ücret 400-500 Dolar olursa ihracat yapamayız diyorsa kendine işçi değil köle arıyor demektir.
“ASGARİ ÜCRET YETMİYOR DİYE KONUŞULUYOR”
Çalışma Bakanlığı rakamları açıkladı. Türk-İş Başkanı TV programına katıldı, açlık rakamı altında imza atar mısınız dedi, bu rakamın altına düşmeyiz dedi. Son 20 yılda asgari ücrete 29.8 kat zam yapılmış. Memur maaşları 16 kat artmış, kamu işçisi 14 kat artmış, memur emeklisi maaşları 13 kat artmış. Asgari ücreti 30 kat artırmaya rağmen asgari ücret niye konuşuluyor, yetmiyor diye konuşuluyor. Türkiye’deki TÜİK rakamlarının bu kadar üstüne basılmasına rağmen toplu sözleşmeyi biliyorsunuz yüzde 130 zam aldık. Çalışanlar örgütlenirse bu işin önüne geçilebilir.
“CUMHURBAŞKANIMIZA MEKTUP YAZACAĞIZ”
Vergide yapılan herhangi bir düzenleme yaklaşık 14 milyonu ilgilendiriyor. Geçen sene asgari ücreti vergi dışı bıraktık. Asgari Ücret kadar geliri de vergi dışı bıraktık. Her çalışanın cebine 9200 lira para bıraktı. Hissedilmedi, matrah gerektiği kadar yükselmediği için hissedilmedi. Yılbaşında 13 bin 544 lira net alıyor. 12’inci ayda 12 bin 100 liraya düşüyor. 12’nci ayda 1400 lira kaybı oluyor. 6. ayda asgari ücrete düzenleme yapıldığı için düşük. Asgari ücrete düzenleme olmasaydı 1400 lira 1800 lira olacaktı bunun da brütü 2000 liradır. Vergi çalışanların üzerinde inanılmaz bir yük. Yüzde 50’nin üzerinde vergi ödüyor, çarşı pazara gidiyor bir de KDV, emlak vergisi, taşıt vergisi ödüyor. Bunun mutlaka düzenlenmesi gerekir. Bu vergi yükü sürdürülebilir değildir. Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, muhalefet parti liderlerine şimdiden bunla ilgili daha kapsamlı mektup yazacağız.
“EYT’LİLER GÜZEL BİR ÖRNEKTİR”
Asgari ücrette istihdamı korumanın tek yolu örgütlü olmaktır. EYT’liler iyi bir örnektir. Sosyal medya üzerinden örgütlendiler ve istediklerini alacaklar. Üniversite mezunu avukat, mühendisler pırıl pırıl çocuklar asgari ücretin biraz üstünde işbaşı yapıyor. Sendikalı işletmeye giren ücretli toplu sözleşme ile girdiği gün yüzde 8 zam alır. 4 tane ikramiyesi vardır, Sosyal hakları vardır. İşe girdiği gün asgari ücretin yüzde 48’iyle başlamış olur. Örgütlenmedir bunun ilacı. Bilgiyi paylaşmak o kadar kolaylaştı ki, 20 bin çalıştığı yerde örgütlendik ve sosyal medya üzerinden örgütlendik. Dünkü görüşmede engellerin kaldırılmasına yönelik Görüşme olmadı. Çalışmalar yaptık, 2023’te Meclis’in gündemine gelecektir.
“İŞVERENLER BİR RAKAM AÇIKLASIN GÖRELİM”
Toplu pazarlığın oradan başlayacağını söyledi başkan. Türk-İş 40 yıldır asgari ücrete gidiyor. 40 yılda 6 defa asgari ücreti imzalamış bunun ikisini de 2022’de imzalamış. Bu sene rakam açıklamadık. İşverenler bir rakam açıklasın görelim. Bakanlar rakam açıklasın görelim. Beğenmediğimiz rakam çıkarsa imzalayacaksın diye zorlayan da yok. 2022’nin başında olduğu gibi kabul edilebilir ücret olursa seve seve imzalarız.
“VERGİ DİLİMLERİYLE İLGİLİ ADIM ATILACAK”
Asgari ücret 12’nci ayın içinde bitecek, vergi dilimleri 1’inci ayın 1’inden sonra belirlenecek. Maliye Bakanı açıklama yaptı o bize göre yeterli değil. Yılbaşından sonra vergi dilimleriyle ilgili ciddi adımları Türk-İş de atacaktır.
“İHRACATÇILARIN AÇIKLAMASINI YERSİZ BULDUM”
Üçüncü ya da dördüncü toplantıya kadar fiyat geleceğini zannetmiyorum. İlk toplantıda bir takım isteklerimiz oldu. Çalışma Bakanlığı tarafından masaya getirilmesi ve görüşmelerin devam etmesi yönünde taleplerimiz oldu. Masadaki işveren tarafıyla da gayet olumlu geçti toplantı. İhracatçıların açıklamasını da yersiz buldum. Asgari ücret çok fazla artarsa ihracat şöyle yara alır bunlar asla konuşulmadı. Matrah tutarının artırılması çözüm olabilir ama bu şekilde olmaz. Yeniden güncelleme ile ilgili yüzde 123 gibi bir rakam bunu telafi etmez. 2009’da 19 brüt asgari ücretten 2002’yi söyledim. Bugün 4,9, 5 asgari ücret olması artık ne kadar geriye geldiğimizin göstergesi. Asgari ücret ve asgari ücrete kadar olan kısımdan vergi alınmıyor.
“ÜÇLÜ MUTABAKAT SAĞLANMAZSA İMZA ATMAYACAĞIZ”
Önümüzde bir Asgari Ücret var, bir şekilde hallolacak. İmzalasak da imzalamasak da bitecek. Asgari ücret Türkiye gündeminden kalktıktan sonra vergiyle ilgili sorunları gündeme taşıyacağız. Asgari Ücret Komisyonu 40 yıldır toplanıyor. Türk-İş’in imza atmama dışında bir eylem yapma şansı yok. Ben eğer üçlü mutabakat sağlanmazsa imza atmayacağız, niye atmadığımızı da anlatacağız. Bunu ilerisinde yapabilecek bir şey yok. 15 kişilik komisyonda 5 kişiyiz, oy çokluğuyla kararlar alınıyor. Kamuoyu yoklamalarını bir tarafa bırakın. İşçilerin, vatandaşın içindeyiz. Biz vatandaşın ne istediğini çok iyi istiyoruz, gereğini yapacağız.