Türkiye’de gençler, yılda ortalama 25 kitap okuyarak Avrupa’daki gençleri geride bıraktı. İSTANBUL (İGFA) -Avrupa’nın en değerli eğitim …
Türkiye’de gençler, yılda ortalama 25 kitap okuyarak Avrupa’daki gençleri geride bıraktı.
İSTANBUL (İGFA) –Avrupa’nın en değerli eğitim teknolojileri şirketi GoStudent, 11 – 18 yaş grubu öğrencilerin okuma alışkanlıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla içlerinde Türkiye, Almanya, İtalya ve Meksika’nın bulunduğu yedi ülkede bir araştırma yaptı. Yapılan araştırma sonucunda Türkiye’deki gençler, 2021’de yılda ortalama 25 kitap okuyarak, Hollanda (15), Almanya (12), Yunanistan (12), İtalya ( 11 ), İspanya ( 10 )ve Meksika (9) ’daki akranlarını geride bıraktı.
Oyun konsolları, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet kullanımının yükselişiyle birlikte birçok kişi kitaplara olan ilginin azalacağını düşündü ancak Türkiye’deki gençler yılda ortalama (25) kitap okuyarak Avrupa ortalamasını (13.5) neredeyse ikiye katladı.
Araştırmada dikkat çeken unsurlardan biri de ebeveynlerin okuma alışkanlıkları oldu. Ebeveynler ne kadar çok okursa çocuklarının da okuma alışkanlığı yüksek oluyor. Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 66’sı haftada en az bir kitap okuyarak diğer ülkelerin arasında birinci sırada yer aldı.
Gençlerin yüzde 53’ü hafta sonunun ve boş zamanlarının kitap okumak için en sevdikleri zamanlar olduklarının yansıdığı araştırmada, gençlerin yüzde 46’sı çizgi romanın okumaktan en çok keyif aldıkları kitap türü olduğunu söylerken, yüzde 41’i de fantastik macera türü kitapların en favori kitapları olduğu aktarıldı.
Harry Potter Türkiye gibi İtalya, İspanya, Meksika, Almanya, Hollanda ve Yunanistan’da en çok sevilen kitapların başında gelse de Türkiye’de en çok Şeker Portakalı ve Küçük Prens sevildiğine dikkati çekilen raporda ülkemizde gençlerin yüzde 89’u hala geleneksel olan basılı kitap formatını tercih ederken, yüzde 4’ü sesli kitap ve yüzde 3’ü e-kitap tercih ediyor.