enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5273
EURO
36,1946
ALTIN
2.980,33
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Türk basın tarihinin 102 yıllık hikayesi “Rüzgarlı Gazeteciliği” belgeseliyle anlatılacak

Türk basın tarihinin 1920-2022 yıllarındaki 102 yıllık dönemi, deneyimli gazetecilerle röportajları içeren “Rüzgarlı Gazeteciliği” belgeseli ile …

Türk basın tarihinin 102 yıllık hikayesi “Rüzgarlı Gazeteciliği” belgeseliyle anlatılacak
01.05.2022
144
A+
A-

Türk basın tarihinin 1920-2022 yıllarındaki 102 yıllık dönemi, deneyimli gazetecilerle röportajları içeren “Rüzgarlı Gazeteciliği” belgeseli ile genç nesillere anlatılacak.

İlhan Kuyucu, meslek hayatına 1966 yılında Hür-Vatan gazetesinde foto muhabiri olarak başladı, Adalet ve Ulus gazetelerinde devam etti. Sektördeki 55 yıllık meslek hayatının 33 yılını Anadolu Ajansında sürdüren Kuyucu, tarihe geçen birçok olaya tanık oldu.

Tuğrul Sarıtaş ise 1968’de başladığı muhabirlik görevini Günaydın, Sabah, Hürriyet ve gazetelerinde sürdürdü. Sarıtaş, bazı televizyon kanallarında da yönetici olarak görev yaptı.

İki tecrübeli isim, Türk basın tarihinin 102 yıllık dönemini anlatan belgesel için bir araya geldi. Araştırmasını ve kameramanlığını Kuyucu’nun, fotoğraf çekimlerini Sarıtaş’ın yaptığı belgesel için mesleğe yıllarını veren gazetecilerle Türk basın hayatının gelişim sürecine ışık tutacak röportajlar yapıldı.

-“Rüzgarlı Sokak bir okul niteliği taşıyor”

İlhan Kuyucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk gazetecilik tarihinin farklı dönemlerine şahitlik eden duayen isimlerle bir araya geldiklerini belirtti.

Kuyucu, o dönemde gazetecilik mesleğinin bir okulu bulunmadığın ancak Ankara’daki Rüzgarlı Sokak’ın bir okul niteliğini taşıdığını söyledi. Kuyucu, “Adeta Rüzgarlı Sokak, üniversite düzeyinde eğitim veren bir okuldu, diyebiliriz. Buradaki gazetecilerin hemen hemen hepsi çok büyük hizmetlerde bulundu. Türk basının bugünlere kadar gelmesini, onların gayretlerine borçluyuz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kuyucu, şunları kaydetti:

“Belgeseli çekmemizdeki amaç, hem duayen gazetecilerimizi ziyaret etmek hem de gelecek nesillere güvenilir bir kaynak bırakmak oldu. Birebir gazeteci büyüklerimizin hatıraları, çeşitli dönemlere, olaylara ilişkin ellerindeki belgeleri, yaşadıklarını açığa çıkarmak istedik.”

“Yaklaşık 5 bin kilometre yol kat ettik”

Gazetecilik mesleğinde 53 yılını dolduran Sarıtaş da belgesel yolcuğunun nasıl başladığına ilişkin bilgi verdi.

Kuyucu ile Rüzgarlı Sokak’a giderek hatıraları tazelemek istediklerini anlatan Sarıtaş, “Her yer çok değişmişti, duygulandık. Artık sokakta o mürekkep kokusu yoktu, rüzgar gibi koşturan gazeteciler yoktu.” diye konuştu.

Belgeselin adının da gazeteciler için önem taşıyan bu sokaktan geldiğini belirten Sarıtaş, “Ayrıca, Çankırı Caddesi ile İstanbul Caddesi üzerinde sürekli soğuk bir rüzgar eser. Buranın adı oradan Rüzgarlı olmuş ve o zamanki üstat gazeteciler, bizleri de rüzgar gibi yetiştirdi. Rüzgarlı’nın çevresinde Meclis, kaymakamlık, adliye, gar ve önemli kurumlar o çevredeydi. O nedenle bu sokak çok önemliydi.” dedi.

Sarıtaş, belgeselin 25’er dakikalık 4 bölümden oluşacağını söyledi.

Osman Baytürk – Güncel
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.