Geçtiğimiz aylarda ABD’li çip devi Broadcom, yazılım firması VMware’i 61 milyar dolara satın alacağını duyurdu. Broadcom ve VMware birbirinden …
Geçtiğimiz aylarda ABD’li çip devi Broadcom, yazılım firması VMware’i 61 milyar dolara satın alacağını duyurdu.
Broadcom ve VMware birbirinden farklı şirketler. Broadcom 5G ve veri merkezi ürünleri geliştirirken VMware bulut ve sanallaştırma yazılımı geliştiriyor. Analistler, bu satım alma girişimiyle ilgili “büyük bir strateji değişikliği” değerlendirmesinde bulunuyor.
Uzmanlara göre çip kıtlığı nedeniyle Broadcom, çip üretimi dışında kazanç getirecek başka yollar arıyor.
Anlaşmanın tamamlanması sonrası Broadcom, sektörde lider olan Amazon ve Microsoft’un bulut hizmetine güçlü bir alternatif olacak.
VMWARE ÇALIŞANLARI SATIN ALIMA KARŞI ÇIKIYOR
Satın alma, Broadcom’un yazılım endüstrisine girmesine ve VMware’in büyüme planlarına katkı sunacak. Ancak VMware çalışanları, anlaşmanın etkisi konusundaki belirsizlik ve Broadcom CEO’sunun uzaktan çalışmayı sona erdirme konusundaki açıklamaları nedeniyle şirketten ayrılmaya başladı.
Broadcom’un CEO’su katıldığı bir konferansta, evden çalışma politikası sorulduğunda VMware çalışanlarına ‘gayrimenkulün ucuz olmadığını’ söyleyerek evden çalışmaya son verileceğini alay edici bir şekilde söyledi. Bunun üzerine nitelikli VMware çalışanları Amazon Web Services, Google ve IBM gibi şirketlere transfer olmaya başladı.
Teknoloji devleri de VMware yöneticilerini ve çalışanlarını işe almak için çalışmalar yürütüyor.
TÜM ZAMANLARIN EN BÜYÜK TEKNOLOJİ ANLAŞMALARI ARASINDA YER ALACAK
Anlaşma tamamlandığında Dell’in 67 milyar dolara EMC’yi satın alması ve IBM’in 34 milyar dolara Red Hat’ı satın alması da dahil olmak üzere tüm zamanların en büyük teknoloji anlaşmaların biri olacak.
Broadcom, 2018’de 18,9 milyar dolara CA Technologies ve 2019’da 10.7 milyar dolara güvenlik şirketi Symantec satın alarak dikkatleri üzerine çekti. Şirket son yıllarda büyük miktarda satın alımlar gerçekleştiriyor.
Şirket Qualcomm’u da satın almaya çalıştı, ancak eski ABD Başkanı Donald Trump anlaşmayı 2018’de ulusal güvenlik gerekçesiyle engelledi.