Aralık 2018’de kurulan Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye’nin uzay hedeflerine ulaşmasını sağlayacak kadrosuna yönelik önemli bir yönetmelik paylaştı …
Aralık 2018’de kurulan Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye’nin uzay hedeflerine ulaşmasını sağlayacak kadrosuna yönelik önemli bir yönetmelik paylaştı. Bugünkü Resmî Gazete’de yayımlanan ‘Uzay Teknolojileri Uzmanlığı Yönetmeliği’ ile birlikte uzay teknolojileri uzman ve uzman yardımcılığına atanacaklarda aranacak nitelikler, bu kişilerin çalışma usul ve esasları, görev, yetki, hak ve sorumlulukları ile giriş ve yeterlilik sınavları hakkında bilgiler paylaşıldı.
Toplamda 34 maddeden oluşan yönetmelik, ilk olarak uzay teknolojileri uzman yardımcılığı kadrosuna alınacak kişiler için yapılacak giriş sınavını açıkladı. Buna göre giriş sınavı, yazılı ve sözlü ya da yalnızca sözlü yapılacak ve adaylar, KPSS puanı en yüksek olandan başlayacak şekilde sınava çağrılacak. Yazılı sınavdan en az 70 puan almak gerekirken, en yüksek puandan başlanarak adaylar sözlü sınava çağrılacak.
Giriş sınavına başvuru şartları:
Duyurusu Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı tarafından yapılacak olan giriş sınavına başvurmak isteyen adaylar, şu şartları karşılamak zorunda olacak:
Uzman yardımcılığında tez yazmak zorunlu olacak:
Uzman yardımcılığında başarılı olan adaylar hakkında yapılacak inceleme sonucunda bu kadroya atanmasına engel bir durum bulunmadığı tespit edildiğinde aday, uzman yardımcılığı kadrosuna atanacak. Uzman yardımcıları, tez yazmakla yükümlü olacak ve uzmanlık adaylığında geçen süre dahil en az üç yıl fiilen çalışmış olmak zorunda olacak.
Bu şartları karşılıyorsa, yeterlik sınavına girmeye hak kazanacak. Uzman yardımcılığından uzmanlığa atanmak içinse yeterlik sınavında başarılı olmak ve uzmanlığa atama yapılacağı tarih itibarıyla geçerli olan, dil yeterliliğini kanıtlayan belge sunmak zorunda olacak.
Uzman yardımcılığında başarısız olunursa kadrodan çıkarılacak:
Eğer uzman yardımcısı, verilen ilave süre içinde tezlerini sunmazsa veya ikinci kez hazırladığı tezi kabul ettiremezse; ikinci yeterlilik sınavında da başarı gösteremezse veya belirtilen süre içinde yabancı dil yeterliliği şartını yerine getiremezse, uzman yardımcısı unvanını kaybedecek. Kişi, Başkanlıkta durumuna uygun memur unvanlı kadrolara atanacak.
Uzmanlar ve uzman yardımcılarının görevleri ne olacak?
Uzman yardımcılarının görev ve yetkileri:
Uzmanların görev ve yetkileri:
Uzman yardımcıları ve uzmanların sorumlulukları:
Uzman ve uzman yardımcıları, daire başkanlıkları altında oluşturulan gruplar halinde çalıştırılabilecek. Grup içinde en az 5 yıl görev yapmış olan uzman, koordinatör olarak görevlendirilerek grup üyeleri arasında iş bölümü ve iş birliği sağlayarak işlerin düzenli bir şekilde yürütülmesinden sorumlu olacak.
Uzman ve uzman yardımcıları, Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde araştırma yapmak, mesleki bilgi ve görgülerini artırmak veya yurt dışındaki üniversitelerden kabul belgesi almaları şartıyla akademik çalışma yapmak üzere yurt dışına gönderilebilecek.
Yönetmeliğin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.