Tarihi elmasların en büyük ve meşhuru, Topkapı Sarayı’nda sergilenen Kaşıkçı Elması ile 49 küçük elmasın da çalındığı öne sürüldü. TWİTTER’DA …
Tarihi elmasların en büyük ve meşhuru, Topkapı Sarayı’nda sergilenen Kaşıkçı Elması ile 49 küçük elmasın da çalındığı öne sürüldü.
TWİTTER’DA GÜNDEM OLDU
Kaşıkçı Elması’nın yanı sıra Dolmabahçe Sarayı’ndaki 92 kilogramlık altın vazoların, Zeugma Müzesi’ndeki milyonlarca dolar değerindeki bazı eserlerin, ayrıca MSÜ Müzesi’ndeki 404 eserin, Resim ve Heykel Müzesi’ndeki 250 milyon dolarlık 302 tablonun ve Batman Müzesi’ndeki 20 altın sikkenin kaybolduğu konuşuluyor.
RESMİ AÇIKLAMA YOK
Konuya ilişkin resmi bir açıklama henüz yokken, iddiayı ortaya atan isim olan Barbaros Şansal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Laga luga yapma, Kaşıkçı Elması nerede hesap ver!” ifadelerini kullandı.
KAŞIKÇI ELMASI ÖYKÜSÜ
Elmasın bulunmasıyla ilgili bir öyküye göre elmas, 17. yüzyılın sonlarında İstanbul’da bir kâğıt toplayıcı tarafından çöplükte bulunmuştur. Elmasın adını aynı zamanda kaşıkçı olan bu kişiden aldığı söylenmektedir. Öyküye göre bu kaşıkçı, bulduğu taşı bir kuyumcuya değerinin çok altında satar. Kuyumcu, taşın çok değerli olduğunu anlayınca bir arkadaşına gösterir. Kuyumcu ile taşı gören arkadaşı arasında bir kavga çıkınca olay Kuyumcubaşı tarafından duyulur. Kuyumcubaşı, kavga eden kuyumculara bir kese altın vererek taşı onlardan alır. Bu olayların Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa ve IV. Mehmed tarafından duyulmasının ardından taş alınır. Böylece devlet hazinesine giren taş işlenir ve ortaya 86 karat ağırlığında bir mücevher çıkar.
NAPOLYON’UN ANNESİ VE TEPEDELENLİ ALİ PAŞA
Elmasın Osmanlı hazinesine girmesi ile ilgili en çok bilinen öykü elmasın Napolyon’un annesinden satın alındığıdır. Öyküye göre 1774 yılında Pigot adlı bir Fransız subayı, bu elması Hindistan’dan satın alarak ülkesine götürür. Bir süre sonra elması, Napolyon’un annesi satın alır. Uzun bir süre Napolyon’un annesinde kalan elmas, Napolyon’un sürgüne gönderilmesinden sonra annesi tarafından satılığa çıkarılır. Elması, o sırada Fransa’da bulunan Tepedelenli Ali Paşa’nın bir adamı satın alır ve elması Paşa’ya getirir. Tepedelenli Ali Paşa, II. Mahmut zamanında devlete karşı ayaklandığı gerekçesiyle öldürülür. Tepedelenli Ali Paşa’nın mal varlığına el koyulur. Böylelikle “Kaşıkçı Elması” hazineye girer.