enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Tirozin amino asidi ne işe yarar? Tirozin amino asidi eksikliği hangi hastalıklara neden olur?

Son günlerde artan hastalıklar vücudun ek takviyelere ihtiyaç duyduğunu ortaya çıkardı. Özellikle bağışıklığı güçlendirme ve zihinsel aktivasyonu …

Tirozin amino asidi ne işe yarar? Tirozin amino asidi eksikliği hangi hastalıklara neden olur?
19.01.2022
150
A+
A-

Son günlerde artan hastalıklar vücudun ek takviyelere ihtiyaç duyduğunu ortaya çıkardı. Özellikle bağışıklığı güçlendirme ve zihinsel aktivasyonu artırmak için ek takviyelerin önemini uzmanlar bir kez daha hatırlattı. En popüler takviye ise tirozin amino asididir. Bu mineral vücutta eksik olunca ciddi hastalıklara yol açar. Tirozin amino asidi ne işe yarar?

Vücudun özellikle sinir sistemini hareketlendirmek için gerekli olan tirozin amino asit çeşitlerinden biridir. Besinlerde tirozin olarak geçen bu amino asit vücutta fenilalanin adı verilen madde sayesinde üretilir. Çok güçlü bir etkiye sahip olduğundan sürekli ilaç alan kişilerin bu takviyeyi yapmadan bir uzmana danışması gerekiyor. Çünkü aksi halde yan etkileri oldukça ciddidir. Sinir hücrelerini hareketlendirdiğinden beyinin işlevselliğine katkı sağlar. Bu yüzden günümüzde en popüler takviyelerden biridir. Tirozin, bazı hormonların çalışması için de katkı sağlar. 

TİROZİN AMİNO ASİDİ NE İŞE YARAR?

  • Dopamin adı verilen hormonu hareketlendirir. Bu hormon motor becerilerini geliştirme ve kontrol etme görevindedir. Ayrıca vücudun enerjisini dengeler. Tirozin bu hormonun artmasına yardımcı olur.
     
  • Vücudun en olmazsa olmaz iki hormonu adrenalin ve noradrenalindir. Bu hormonlar vücudun olaylara tepkisi ve tepkisizliğini sağlar. Tirozin amino asidi bu hormonların dengeli üretimi için destek verir.
     
  • Bütün hormonları kontrol eden ana hormon hattı olan ve vücudun yapısal düzenini sağlayan tiroid hormonu tiroid bezi tarafından üretilir. Bu hormon vücudun kilosundan kıllanmasına kadar etki sağlar. Tirozin tiroid hormonunu düzenleme de etkilidir. 
     
  • Cildin rengini belirleyen melanin hormonun eksilmesi ciltte düzensiz renklenmelere neden olur. Koyu cilt tipindeki insanlarda açık cilt tiplerine oranla daha fazla melanin bulunur. Tirozin amino asidi protein bileşeni olduğundan bu hormonun bozulmadan çalışmasını sağlar.
     
  • Vücudumuz bazen çeşitli sebeplerden ötürü bu hormonlarda yaşanan aksaklık nedeniyle hastalıklara yakalanabilir. Tirozin maddesi bu hormonların çalışmasında etkili olduğundan vücudun olmazsa olmazlarındandır.

TİROZİN AMİNO ASİDİ EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?

  1. Tirozin eksikliğini çok sık depresyon ve ruhsal sıkıntılara zemin hazırlar. Sinir sistemini etkilediğinden hücrelerin aktive olmasında aksaklık yaşanır. Bu aksaklık aynı zamanda beyinsel işlevleri olumsuz etkiler. 
     
  2. Çok çabuk yorulma ve uyku haline yol açar. Odaklanma ve dinleme sistemini düşürür. 
     
  3. Metabolizmanın çalışması için gerekli olan takviyelerden biri olduğundan tirozin eksikliği sindirimi de olumsuz etkiler. Kabızlık ya da tam tersi ishale yol açar. Vücudun yapısal dengesizliğine neden olur. Yani bölgesel kilo alımları yaşanır. 
     
  4. Enzimleme gücünü azaltır. Bu yüzden vücuda giren değerli mineraller ve vitaminler kana karışmadan vücuttan atılır. Herhangi bir fayda sağlamaz. Ya da tam tersi protein birikmesine yol açarak vücudun metabolik rahatsızlıklarına zemin hazırlar. 
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.