enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6068
EURO
36,3305
ALTIN
2.914,73
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

TEMSA ve SUNUM elektrikli araçlar için ‘ortak akıl’ üretecek

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ve TEMSA iş birliğinde kurulan Yeni Enerji Teknolojileri Birimi …

TEMSA ve SUNUM elektrikli araçlar için ‘ortak akıl’ üretecek
04.04.2022
123
A+
A-

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ve TEMSA iş birliğinde kurulan Yeni Enerji Teknolojileri Birimi, geliştireceği yeni teknoloji ve uygulamalarla Türkiye’nin elektrikli araç vizyonuna katkıda bulunurken, ülkemizin enerji alanında yurt dışına olan bağımlılığını da azaltacak.

Türkiye’de son yıllarda sayıları hızla artan kamu-özel sektör-üniversite iş birliklerine bir yenisi daha eklendi. Faaliyetlerini Türkiye Ulusal Araştırma Altyapılarından biri olarak sürdürmekte olan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ile dünyanın önde gelen elektrikli otobüs üreticilerinden TEMSA iş birliğiyle kurulacak “Yeni Enerji Teknolojileri Birimi’ne ilişkin imzalar Sabancı Üniversitesi’nde düzenlenen törenle atıldı.

İmza törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, SUNUM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alpagut Kara ve SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar’ın yanı sıra iki kurumun yönetici ve araştırmacıları da katıldı.

Kurulan Yeni Enerji Teknolojileri Birimi, dünyada ve ülkemizde her geçen gün yaygınlaşan elektrikli araçlardaki batarya teknolojilerinin geliştirilmesi için yeni teknoloji ve uygulamalar üzerine çalışacak.

Yapılacak iş birliği kapsamında, ilk etapta batarya paketlerinin ömrünün iyileştirilmesi, ülkemizde yerli ve milli süperkapasitör teknolojilerinin geliştirilmesi ve TEMSA tarafından ticarileştirilmesi hedeflenirken, bu teknolojilerin önümüzdeki dönemde ülkemizdeki diğer elektrikli araç üreticilerinin de hizmetine sunulması planlanıyor. Tüm bu proje ve uygulamalar, elektrifikasyon süreçlerinde yaratacağı iyileştirmelerle, ülkemizin enerji alanındaki dışa bağımlılığının azaltılmasına da önemli katkılar sağlayacak.

“ORTAK AKIL EKOSİSTEMİ YARATMALIYIZ”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, yeni dünya düzeninde üniversite, sanayi ve araştırma merkezlerinin çok daha iç içe geçtiğini ifade ederken, “Bugün sanayinin her alanında teknolojiyle fark yaratabilmenin yolu, farklı paydaşların katkılarıyla birlikte çözüm bulma yeteneklerimizi geliştirmekten geçiyor. Kamu, özel sektör, üniversiteler ve araştırma merkezlerinin destekleriyle, ‘ortak akıl’ peşinde, birbirini sürekli olarak besleyen ekosistemler geliştirmek, her geçen gün daha çetin hale gelen küresel rekabet koşullarında sadece yönettiğimiz markalarımızı değil aynı zamanda ülkemizi de çok daha ileri seviyelere götürecektir. Bu birimimiz de bahsettiğimiz bu ‘ortak akıl ekosistemi’nin en önemli sonuçlarından bir tanesi” dedi.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİMİN SİMGESİ OLACAK

Ar-Ge ve inovasyonun, TEMSA’nın DNA’sının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Tolga Kaan Doğancıoğlu, “Türk otomotiv sektöründe ilk Ar-Ge merkezinin sahibi olan, cirosunun her yıl yüzde 4’ünü Ar-Ge çalışmalarına ayıran, Ar-Ge merkezinde istihdam ettiği 200’den fazla çalışanıyla inovasyonu tüm faaliyetlerinin temeline koyan TEMSA, bugün elektrikli araçların en önemli parçası olarak kabul edilen batarya paketleme teknolojilerini Adana’daki tesisinde üretme kabiliyetine erişmiş bir şirket. Bugün dünyanın dört bir yanında, batarya paketleri başta olmak üzere tüm teknolojisi yerli imkanlarla geliştirilmiş elektrikli araçlarımızı yollarda görmenin gururunu yaşıyoruz. Tüm bunları yaparken bizim buradaki amacımız sadece TEMSA’ya, ortaklarımıza, hissedarlarımıza değer yaratmak değil, daha çevreci, daha sürdürülebilir bir gelecek için sorumluluk almak; tüm kazanımlarımızla ülkemize ve Türk sanayisine katma değer yaratmak. İnanıyorum ki bugün imzasını attığımız bu birim, yeni nesil otomotiv teknolojilerinde katma değerli üretimin simge merkezlerinden biri olacaktır” dedi.

İşbirliğine SUNUM adına imza atan SUNUM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alpagut Kara, bu imzanın SUNUM ve TEMSA’nın iş birliklerini stratejik paydaşlık konumuna taşıyabilmelerine olanak sağlayacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “SUNUM’da araştırmacılarımız liderliğinde yürütülmekte olan enerji alanındaki çalışmalarda altyapımız Teknoloji Hazırlık düzeyi 4’e kadar ilerleyebilmemize imkân vermektedir. SUNUM – TEMSA Yeni Enerji Teknolojileri Birimi, araştırma sonuçlarının daha hızlı ve etkin bir biçimde sosyoekonomik çıktılara dönüşebilmesine olanak sağlayacak bu birimi TEMSA ile birlikte hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz.”

TÜRKİYE’NİN SAYILI ULUSAL ARAŞTIRMA MERKEZLERİNDEN

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı ve Sabancı Vakfı tarafından 2010 yılında kurulmuş ve 2017 yılından bu yana 6550 sayılı kanun kapsamındaki faaliyetlerini sürdürmekte olan bir Ulusal Araştırma Altyapısıdır. SUNUM, nanomalzemeler ve nanoyapıların tasarımı, sentez ve karakterizasyonu ile nanoyapılardan geliştirilen mikro-nano sistemlerin tasarım ve üretimi gibi konulardaki yetkinliği ile farklı sektörlere değişik disiplinlerde hizmet verebilen bir alt yapıya sahiptir. Türkiye’de ve dünyada ender teknolojiye sahip 26 laboratuvarıyla tıp alanından kimyaya, ilaçtan enerjiye, kozmetikten otomotive, enerjiden tarıma, gıdadan çevreye uzanan uygulama alanlarında araştırma geliştirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. SUNUM, nanoteknoloji alanında, evrensel geçerliliği ve sosyo-ekonomik katma değeri olan ürünler ve hizmetler sunmak için fikri mülkiyet, ayrı ya da ortak yeni altyapılar ve gerektiğinde bunların yaygınlaştırılması için girişimci firmalar oluşturmakta, tüm paydaşlara açık, sürekli gelişen, sürdürülebilir, küresel anlamda da örnek ve lider bir Mükemmeliyet Merkezi olarak çalışmalar yürütmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.