enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

TBMM KİT Komisyonunda Et ve Süt Kurumunun hesapları görüşüldü

Et Ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdür Vekili Mustafa Kayhan, bu yıl yurt dışı süt tozu fiyatlarının yurt içi fiyatlara göre yüksek seyretmesi …

TBMM KİT Komisyonunda Et ve Süt Kurumunun hesapları görüşüldü
31.05.2022
141
A+
A-

Et Ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdür Vekili Mustafa Kayhan, bu yıl yurt dışı süt tozu fiyatlarının yurt içi fiyatlara göre yüksek seyretmesi nedeniyle ihracatta artış sağlandığını belirterek, “Arz fazlalığı oluşmadığından dolayı bugüne kadar alım müdahalesine ihtiyaç duyulmadı.” dedi.

Tbmm Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, ESK’nin 2019-2020 dönemine ilişkin hesapları görüşüldü.

Kayhan, komisyonda yaptığı sunumda, kuruma ait 15 işletme olduğunu, 12 et kombinasının yıllık 389 bin 500 büyükbaş, yaklaşık 3 milyon küçükbaş kesim kapasitesi ve 14 bin ton depolama potansiyeli bulunduğunu belirtti.

Kayhan, hayvancılığın iki temel ürünü olan kırmızı et ve çiğ sütte piyasanın genel görünümüne bakıldığında, çiğ sütte buzağılama dönemi olarak tabir edilen ilkbahar aylarında arz yönlü artışların, kırmızı ette ise turizm ve tatil sezonlarında talep yönlü artışların dönemsel olarak fiyatlarda dalgalanmalara neden olduğunu, bunun da hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini söyledi.

Piyasalarda arz-talep dengesini sağlamak amacıyla 2013’te kurumun ana statüsünün değiştirildiğine işaret eden Kayhan, “Görev tanımına süt ve ürünleri eklenerek kurumumuza piyasa düzenleme görevi verilmiştir. ESK bu misyonuyla iki temel üründe arz açığı dönemlerinde piyasaya ürün ikame ederek, arz fazlası durumunda da alım müdahalesi yaparak regülasyon görevini başarıyla yürütmektedir.” diye konuştu.

Kayhan, Yozgat Süt İşleme Tesisi yatırımının tamamlandığını ve deneme üretimine başlandığını, Trabzon Kombinası yatırımının da yüzde 96’sının tamamlandığını bildirdi.

“Süt tozunda arz fazlalığı oluşmadı”

Kayhan, 2016’dan bu yana çiğ sütte arz fazlasının olduğu dönemlerde maliyetler dikkate alınarak Ulusal Süt Konseyinin ilan ettiği referans fiyattan alımlar yapıldığını ve süt tozuna dönüştürülerek yurt dışı piyasalarına satıldığını ifade etti.

Bu yıl yurt dışı süt tozu fiyatlarının yurt içi fiyatlara göre yüksek seyretmesi nedeniyle ihracatta artış sağlandığını belirten Kayhan, dolayısıyla arz fazlalığı oluşmadığı için bugüne kadar alım müdahalesine ihtiyaç duyulmadığını bildirdi.

Kayhan, çiğ sütte ve kırmızı ette maliyet ve fiyat analizleri, piyasalara dair risk değerlendirmeleri yapıldığını ve gerekli tedbirlerin uygulandığını dile getirdi.

Komisyonda Et ve Süt Kurumu raporu görüşülürken, Genel Müdür Vekili Mustafa Kayhan’ın “yetkisiz” olduğunu iddia eden CHP’li milletvekilleri, “toplantının usule uygun olmadığı” gerekçesiyle salonu terk etti.

Komisyon üyelerinin görüş, öneri ve sorularının ardından ESK’nin 2019-2020 dönemi hesapları ibra edildi.

Zeynep Canlı – Ekonomi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.