Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi nedeniyle 26 sanığın yargılandığı davada karar alındı. Davayı görüşen …
Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi nedeniyle 26 sanığın yargılandığı davada karar alındı. Davayı görüşen mahkeme, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’nın da yeşil ışık yakmasıyla davanın durdurulmasına, dosyanın Suudi Arabistan adli birimlerine devredilmesine karar verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından İbrahim Kalın, duruşmadan önce Financial Times’a verdiği röportajda, Ankara’nın “Suudi Arabistan ile yeni bir sayfa açmak istediğini” söylemiş, “Kaşıkçı davası nedeniyle sorunlarımız oldu. Ancak üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Kararla birlikte gıyabında yargılanan şüpheliler için Türkiye’de çıkarılan tutuklama emirleri ve dünya çapında tutuklanmalarını isteyen Interpol kırmızı bültenleri de kaldırıldı.
Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan davanın bu şekilde sonuçlanmasının ardından, 2 tarafın tekrar yakınlaşması bekleniyor.
TÜRKİYE’NİN SUUDİ ARABİSTAN’A İHRACATI TEKRAR ARTIŞ EĞİLİMİNDE
Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne göre Türkiye’nin Suudi Arabistan’a olan ihracatı Mart 2021’de 18,9 milyon dolarken, Mart 2022’de bu rakam 59 milyon dolara ulaştı. Yine de bu rakamlar, Mart 2020’deki 349 milyon dolarlık seviyenin oldukça altında.
İstanbul Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe, Türk tekstil üreticilerinin son aylarda Suudi Arabistan’a ihracat kolaylığında “kademeli bir iyileşme” gözlemlediğini söyledi.
Türk Lojistik Sektörü temsilcisi Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) başkanı Emre Eldener ise ilişkilerin normale döndüğünü ve ihracat hacimlerinin önümüzdeki dönemde artmasının beklendiğini açıkladı.