enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6014
EURO
36,2628
ALTIN
2.932,71
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

“Surname”, tarihin eğlenceli düğünlerine bir kapı aralıyor

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili ve yazar Prof. Dr. İskender Pala, yeni romanı “Surname”ye ilişkin, “Bazı …

“Surname”, tarihin eğlenceli düğünlerine bir kapı aralıyor
18.11.2022
273
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili ve yazar Prof. Dr. İskender Pala, yeni romanı “Surname”ye ilişkin, “Bazı okuyucularımın tamamen tarihi romanları çok özlediğini hissettim. Onların da gönlünü yapmak gerekir. Tarihi roman bekleyen okurlarımız tarihin tam da içine gömülecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“Sur” kelimesinin düğün, “Surname”nin ise düğün kitabı anlamına geldiğini belirten Pala, “Bu adı vermemizin sebebi, tarih boyunca zengin bir edebiyat türü olarak geliyor olması, biraz da genç okuyucuya böyle bir geleneğin varlığını anlatmak, hissettirmekti.” dedi.

Pala, Osmanlı’da 1582 ve 1720’de gerçekleşen ve 15’er gün süren düğünler sebebiyle İstanbul’un Binbir Gece Masalları’ndaki gibi süslendiğini ve merasimler için güfteler yazılıp besteler yapıldığını söyledi.

Her iki düğün hakkında çok sayıda kitap, minyatür ve resmin olduğuna dikkati çeken yazar Pala, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TARİHİ ROMAN BEKLEYEN OKURLARIMIZ TARİHİN TAM DA İÇİNE GÖMÜLECEK”

İskender Pala, düğüne 2 gün kala veziriazamın şehit edildiğini ve padişahın atamayı düğünden sonraya bırakmasıyla gelişen olayları romanda kurguladığını, ayrıca dönemin bürokratik çekişmelerini ve makam elde etmek için yapılanları keyifli bir dille işlediğini dile getirdi.

Romanın bir edebi tür olarak en asil eğlence aracı olduğuna vurgu yapan yazar, şunları kaydetti:

Pala, merhum Prof. Dr. Mehmet Arslan’ın hazırladığı divan edebiyatındaki surname külliyatının satır aralarında, hem dönemle ilgili detaylı bilgilere ulaşılabileceğini hem de o dönem düğün ve sünnet organizasyonlarının toplumsal ve ekonomik hayata faydalarının görülebileceğini vurguladı.

“EVLİYA ÇELEBİ BU KÜLTÜR İÇİN FEVKALADE DEĞERLİ BİR İNSANDIR”

Pala, yeni romanına hazırlık için okumalar yapmaya başladığını aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bende Evliya Çelebi adı çok önemli bir yer işgal eder. Evliya Çelebi bu kültür için fevkalade değerli bir insandır. Onun anlattıklarından yüzlerce film, roman, tiyatro eseri çıkartabiliriz. Ben Evliya Çelebi’ye vefa borcumu ödemek istiyorum. Yapı Kredi Yayınları ‘Evliya Çelebi Seyahatnamesi’ni hazırladığında ben askeriyeden yeni atılmıştım. Parasızdım, maaşım yoktu. O günlerde Yapı Kredi Yayınları’ndan bana ‘Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin editörlüğünü yapar mısınız?’ dediler. Ailemizde o gün bir şenlik oldu. ‘Babamız iş buldu’ diye hepimiz sevindik. Evliya Çelebi’nin üç cildini satır satır, baştan sona okudum ve o üç cilt hakikaten o dönemde geçimimizi sağladı. Öyle ki üçüncü cildin ücreti 1999’da benim 5 kişilik ailemi umreye götürüp getirdi. Kabe’de de ilk önce vesile olduğu için Evliya Çelebi’ye dua ettik. O gün bugündür de Evliya Çelebi’ye ait bir şey yazayım diye düşünüyordum. Şimdi inşallah sırası geldi.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.