Türkiye’de kurulması planlanan üçüncü nükleer enerji santrali projesi için görüşmeler yapan SPIC firması, Nükleer Santraller Zirvesi – NPPES’e katıldı
10. Nükleer Santraller Zirvesi – NPPES, 2-3 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi. Zirveye Çin’in Devlet Enerji Yatırım Şirketi (SPIC) de katıldı. SPIC, bir açılış protokolü konuşması ve “Çin’de Nükleer Santral Yer Seçimi ve Değerlendirmesi” başlıklı bir özel sunu konuşması gerçekleştirdi. Sunumda katılımcılara Çin’de nükleer santral yer seçimine ilişkin standartlar ve kriterlerin yanı sıra SPIC’in bu alandaki pratik deneyimleri anlatıldı ve nükleer santral yer seçimi konusundaki deneyimi ve teknolojik avantajları uluslararası meslektaşlarıyla paylaşıldı.
Zirve’de, SPIC adına, Şanghay Nükleer Mühendislik Araştırma ve Tasarım Enstitüsü (“SNERDI”) de SPIC’in yeşil enerjinin geliştirilmesindeki yenilikçi başarılarının, üçüncü nesil nükleer enerjinin yeteneklerinin ve standartlarının kapsamlı bir sunumunu gerçekleştirdi. SPIC’in Türkiye’deki projelerinin yerel ekonomiye, topluma, kültüre ve çevreye olumlu katkıları maketler, videolar, sergi panoları, broşürler ve canlı sunumlarla tanıtıldı.
SPIC tarafından beş yıl boyunca inşa edilen Çin ve Türkiye arasındaki kültürel değişim köprüsü, iki ülkenin temiz enerji alanındaki yakın işbirliği ve ortak vizyonunu gözler önüne serdi. Çin ve Türkiye arasında bir bağlantı noktası olmayı, iki taraf arasındaki nükleer enerji ve diğer alanlardaki derin işbirliğini teşvik etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmayı ve ortaklaşa düşük karbonlu, yeşil ve güzel bir gelecek yaratmayı dört gözle bekliyorlar.
Etkinlikte İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Beykent Üniversitesi öğrencileri SPIC’in standını ziyaret etti. Bu fuarda SPIC standını görmekten çok mutlu olduklarını söylediler. Etkinlikte, yalnızca dijital fırçalarla geleceğin kentinin ana hatlarını çizmekle kalmadılar, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmede teknolojik yeniliğin muazzam gücünü de derinden hissettiler. SPIC’in beş yıl üst üste inşa ettiği Çin ile Türkiye arasında kültürel değişim köprüsü, iki ülkenin temiz enerji alanında yakın iş birliğine ve ortak vizyonuna tanıklık etmelerini sağladı. Çin ile Türkiye’yi birbirine bağlayan bir bağlantı olmayı, iki taraf arasında nükleer enerji ve diğer alanlarda derinlemesine işbirliğini teşvik etmek için ellerinden geleni yapmayı ve ortaklaşa düşük karbonlu, yeşil ve güzel bir gelecek yaratmayı dört gözle bekliyorlar.
NPPES sırasında, SPIC’in ev sahipliğinde ve SNERDI’nin düzenlediği “Gelecek için, Doğayı Seç” temalı kültürlerarası bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte, “Yapay Zeka Ressam Yarışması: Haydi! Karbon Hayalperestleri” ve izleyicilerin “Hayalimdeki Gelecek Şehri” temalı yapay zeka resim oluşturma çalışmalarına katıldığı, geleneksel Çin sanatının cazibesini gözlemlediği ve deneyimlediği fırça kaligrafisi ve taş ovalama gibi bir kültürel deneyim alanı yer aldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı