enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6443
EURO
36,4089
ALTIN
2.932,64
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

S&P, Türkiye’nin kredi notunu düşürerek nedenlerini açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors Türkiye’nin kredi notunu güncelledi. S&P, Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye …

S&P, Türkiye’nin kredi notunu düşürerek nedenlerini açıkladı
01.10.2022
170
A+
A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors Türkiye’nin kredi notunu güncelledi. S&P, Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye düşürdü.

KREDİ NOTU GÖRÜNÜMÜNÜ “DURAĞAN” OLARAK DEĞİŞTİRDİ

New York merkezli kuruluş, Türkiye’nin notunu B+’dan B’ye indirdi. S&P bu kararına gerekçe olarak Türkiye’nin aşırı gevşek para politikasına yönelik endişeleri gösterdi. S&P böylece Türkiye’yi Moğolistan ve Mısır ile eşit düzeye çekti. Kuruluş, Türkiye’nin “negatif” olan kredi notu görünümünü ise “durağan” seviyesine çıkardı.

“TÜRKİYE BÜYÜMEYE ÖNCELİK VERİYOR”

Bloomberg haberine göre, S&P’nin New York’ta piyasaların kapanmasının ardından yayımladığı açıklamada, “Türk politika yapıcılar, 2023’teki parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi finansal ve parasal istikrar yerine büyümüye öncelik veriyor” denildi.S&P, ekonomik büyümeyi teşvik etmek için faizlerin düşük tutulmasına yönelik mali ve parasal düzenlemelerin, “tasarruf aracı olarak TL’ye olan güveni daha da azaltma riski doğurduğunu” belirtti.

MOODY’S VE FİTCH DE NOT DÜŞÜRMÜŞTÜ

Açıklamada, “Lira’daki değer kaybının sürmesinin de kamu borcu dolarizasyonunun artması ve hatırı sayılır Hazine garantileri göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin finansal istikrarı ve kamu maliyesi üzerinde olumsuz sonuçları olacaktır” ifadesi kullanıldı. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Moody’s de geçen Ağustos ayında Türkiye’nin kredi notunu “B2″den “B3″e düşürürken not görünümünü “negatif”ten “durağan”a yükseltmişti. Fitch Ratings ise Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye indirip görünümünü “negatif” olarak teyit etmişti.

Kaynak: Deutsche Welle / Güncel
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.