enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6102
EURO
36,3868
ALTIN
2.920,83
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

Sosyal medya enflasyonu nasıl etkiliyor?

İlk olarak pandemi sonrası ülkelerde özellikle ülkemizde son zamanlarda fazlasıyla hissedilen ve vatandaşlarımızın gündeminde ilk sırada yerini …

Sosyal medya enflasyonu nasıl etkiliyor?
27.05.2022
110
A+
A-

İlk olarak pandemi sonrası ülkelerde özellikle ülkemizde son zamanlarda fazlasıyla hissedilen ve vatandaşlarımızın gündeminde ilk sırada yerini alan enflasyon kavramını açıklayan Oltulu, “Enflasyon en basit tanımıyla genel fiyat düzeylerindeki yükseliş ve para değerinin düşmesi biçiminde kendini gösteren ekonomik ve parasal süreçtir.” dedi.

ENFLASYON PANDEMİ İLE ÜLKEYE GERİ DÖNDÜ

Enflasyonun Türkiye iktisat tarihinde dönem dönem ‘kronik’ olarak yerini alarak gündemi meşgul ettiğini söyleyen Oltulu, “Geçmiş verileri incelediğimizde enflasyonun 1980, 1988, 1994 ve 1997 yıllarında oldukça yükseldiği görülmektedir. Aslında ortalama 6 yılda ülkemize bazen kronik bazen yıllık bazda uğrayan enflasyon 2002 ile 2019 arasında ülkeyi terk etmiş olsa da pandemiyle birlikte tekrardan dönüş yapmıştır. Dünyadaki diğer ülkelere özellikle gelişmiş ülkelere baktığımızda son yılların en yüksek enflasyon rakamları açıklandığını görmekteyiz.

Türkiye’de Enflasyonun yükselme nedenlerini 2 başlık altında toplayabiliriz, ilki talep enflasyonu ikincisi ise maliyet enflasyonu. Ülkemizde ilk olarak maliyet enflasyonu ile artan fiyatlara şimdi de talep enflasyonu eklendi diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

ENFLSAYONDA DİJİTAL TEHLİKE

Talep enflasyonu ile karşılaşan ülkeleri geçmişten farklı olarak bekleyen tehlikenin dijital dünyanın mobilite hızı olduğunu belirten Oltulu, Dijitalleşen ticaretin sayılamayacak kadar çok faydasının yanında maalesef zararları da mevcut, mesela maliyetleri sabit, tüketime ya da kullanıma hazır bir ürünün sosyal medya ya da dijital iletişim araçları ile sürekli olarak fiyatların yükseltilmesine neden olmasıdır. Buna en güzel örnek ikinci el araba fiyatları, ev fiyatları ve kiraları verebiliriz. Ülkemizde bir gün içinde sosyal medya aracılığıyla oluşan yüksek yağ fiyatlarını hatırlamakta yarar var.  Yüksek enflasyon dönemlerinde hane halkının ve firmaların fiyat algılamalarında belirsizlikler meydana gelir. Bu belirsizliği iyi niyetli davranmayan ve sosyal medya aracılığıyla ranta dönüştürmek isteyen firma ya da kişilere karşı önlemler alınması gerekmektedir. Devletimiz bu sorunların çözülmesi için Bakanlıklar aracılığıyla çalışmalar yapmaktadır. Gerekli kanuni alt yapı kurularak denetimi artırmak tabi ki bu sorun için çözüm olacaktır.

Türkiye birçok badire atlatmış büyük bir ülke, enflasyonun yüksek olduğu yıllardan yani 3 haneli olduğu dönemlerden düşük enflasyonlara geçmiş bir ülke olarak bugünlerin de geçeceğini biliyoruz. Gerekli ekonomik adımlar ve güven ortamının tesis edilmesi ile çözülecek bir sorun ki geçmişte çözülmüş bir sorun, bu yüzden ülkemiz tecrübesiyle bu sorunun üstesinden geçecektir.” dedi.

           

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.