Daha önce sizlere para ve teknoloji kullanmayıp, tek kuruş vergi ödemeden bizlere göre tuhaf bir yaşam süren Anabaptistler ve Amişlerin …
Daha önce sizlere para ve teknoloji kullanmayıp, tek kuruş vergi ödemeden bizlere göre tuhaf bir yaşam süren Anabaptistler ve Amişlerin hayatından bahsetmiştik. Bugünkü konumuz ise Amişlerden biraz daha farklı.
Hindistan’ın kırsal bir bölgesinde hayata geçirilen, Amişlerden farklı olarak din, para ve siyasetin yasak olduğubir yaşam süren Auroville projesine gelin hep birlikte göz atalım.
Auroville, tüm insanlığa ortak ve eşit bir yaşam merkezi mottosuyla kuruldu ve çalışmaları halen devam ediyor.
1964 yılında Hindistan’ın önemli gurularından Mirra Alfassa’nın önderliğinde gerçekleştirilen yıllık bir toplantıda, ülkenin en önemli yogilerinden biri olan Sri Aurobindo’nun yaşam felsefesini yansıtabilmek için uygulamalı bir projede karar kılınmıştı.
Alınan karar neticesinde 1968 yılında 124 ülkenin temsilciler düzeyinde katıldığı ve Alfassa ile Mimar Roger Anger’ın öncülüğünde Auroville projesi hayata geçirildi.
Auroville, kasaba büyüklüğünde olsa da projenin öneminden ötürü şehir olarak adlandırılıyor
Günümüzde Hindistan’ın Tamil Nadu eyaleti sınırları içerisinde bulunan 20 kilometrekarelik bir alanı kapsayan kasaba, projede Auroville olarak isimlendiriliyor. Bir zamanlar Fransız sömürgesi olduğu için Fransızca isimlendirilen bölgenin adı şafak ve şehir anlamına gelen “auro” ve “ville” kelimelerinden türese de, proje alanı aslında kasaba büyüklüğündedir. Ayrıca auro kelimesi, Sri Aurobindo’ya yapılmış bir atıftır.
Dilimize aydınlanma ya da şafak şehri olarak da çevirebileceğimiz Auroville, bazıları tarafından ise deney kasabası olarak da adlandırılmaktadır. Nitekim Auroville, günümüzde halen bir proje olarak devam etmektedir.
Siyaset, para ve din olmaksızın idare edilen şehrin ana felsefesi, açılış töreninde 4 evrensel madde olarak açıklanmıştı.
Her ne kadar bizler için kulağa biraz tuhaf gelse de Auroville’de yaşayan kişiler, şehre girerken din, para ve siyaseti tamamen şehrin dışında bırakmak zorunda. Şehirde herhangi bir anayasa ya da kural bulunmuyor ama şehrin hizmete girerken ilan edilen kurallarına uymak zorunlu.
Auroville’nin açılışında ilan edilen dört madde kısaca; şehrin herhangi bir devlet ya da kişiye ait olmadığını yani şehrin tüm insanlığa ait olduğunu, eğitim ve bilim yuvası olduğunu, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü olduğunu ve en büyük gayesinin de insan birliği olduğunu ifade ediyor.
Projede 50 bin kişi hedeflenmişse de şu an için 3 bin kadar kişi Auroville’de yaşamını sürdürüyor.
UNESCO tarafından da desteklenen ve uluslararası bir şehir olarak ifade edilen Auroville, proje kapsamında 50 bin kişiyi hedeflemiş olmasına rağmen Aralık 2021’de ilan edilen verilere göre bölgede 62 farklı ülkeden toplam 3035 kişi yaşıyor. Bölgede yaşamını sürdüren kişilerin 1/3’i ise Hindistanlı.
Şehrin web sitesinde acil yapılar için bağış toplanması, Auroville’nin felsefesiyle ne kadar uyuşuyor?
Din, siyaset ve paradan arındırılan, alışverişin takas usulü ile sağlandığı Auroville, turistlerin de uğrak noktalarından biri. Auroville’nin resmi internet sitesi de turistler için genişçe bir rehber yayınlamış durumda. Şehirde para dolaşımı olmadığı için ödemelerin banka kartı ile gerçekleştirildiği, ücretsiz konaklama için yeterince müsait yerlerinin olmadığı ve bazı ücretli yerlerde konaklayabilecekleri gibi uyarılar mevcut.
Uyarılar arasında en çok dikkat çekenlerden biri ise Auroville’nin pek çok turisti beklenti yönünden hayalkırıklığına uğratabileceği. Turistlerin burayı turistik bir yer değil, zihinsel dinlenme yeri olarak görmesi yönündeki uyarılar sık sık hatırlatılıyor. Sitede ayrıca, Auroville’ye giden yolun bekar kadınlar, çocuklar ve yaşlılar için tek başına yolculuk esnasında tehlikeli olabileceği yönünde de uyarılar mevcut.
Sitede dikkat çeken bir nokta ise, şehre kalıcı olarak gelenlere yer inşası için izin verildiği fakat bazı acil yapılar için fon oluşturulduğu ve fon için de bağış toplandığıdır.
Auroville, doğa dostu bir proje olmasıyla da dünya için örnek teşkil ediyor.
Yerleşim yeri, sanayi, eğitim ve uluslararası olmak üzere dört ana bölgeye ayrılan ve çeşitli mahalleler şeklinde hayatına devam eden Auroville’de elektrik ihtiyacı tamamen güneş enerjisinden temin ediliyor. Ayrıca şehir baştan uca tamamen düzenli ve estetik bahçeler ile çevrili.
Geçmiş yıllarda Kim Milyoner Olmak İster’de yarı final sorusu olarak da karşımıza çıkan Auroville, her ne kadar siyaset, din ve para olmadan bir şehir yaşamını hedeflese de uzun vadede ne kadar başarılı olabilir, bilemiyoruz fakat dünyanın Auroville’den alabileceği en büyük ders, birbirinden tamamen farklı insanların barış içerisinde ve yenilenebilir enerji ile hayatlarını devam ettirebileceğidir.
Bonus: Peki ya Türkiye’de Auroville gibi bir yer olsaydı…
2013 yılında ülkemizin güzide yerleşim yerlerinden Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Çökertme Köyü’nde çekilen ve Müfit Can Saçıntı’nın en önemli eserlerinden biri olarak gösterilen Mandıra Filozofu adlı yapımda da filmin ana karakteri olan Mustafa Ali, kendisini para, din, siyaset ve çalışmak gibi pek çok şeyden soyutlayarak bir anlamda kendisine mini bir Auroville yaratmıştı. Dilerseniz Mandıra Filozofu’nu ücretsiz bir şekilde buradan seyredebilirsiniz.
Kaynaklar: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 /