enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6102
EURO
36,3868
ALTIN
2.920,83
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

Sıfır ışıkta fotoğraf çekebilen kamera geliştirildi

Duyularımızı karşılaştıracak olursak, hayvanlar aleminin çok arkasında kalıyoruz. Köpekler ve arılar bizden daha iyi koku alıyor, yarasalar daha …

Sıfır ışıkta fotoğraf çekebilen kamera geliştirildi
10.04.2022
121
A+
A-

Duyularımızı karşılaştıracak olursak, hayvanlar aleminin çok arkasında kalıyoruz. Köpekler ve arılar bizden daha iyi koku alıyor, yarasalar daha iyi duyuyor, hatta en güvendiğimiz duyumuz olan görme duyumuz bile birçok hayvana göre daha zayıf. Aslında tek avantajımız, kocaman beyinlerimiz diyebiliriz.

Evet, belki karanlıkta göremiyoruz ancak kızılötesi kameralarla karanlıkta ne olup olmadığını tespit edebiliyoruz. California Üniversitesi’nden araştırmacılar, kızılötesi alınan görüntülerin gerçeğe daha yakın olmasını sağlayacak bir yöntem keşfetti.

PLOS ONE dergisinde yayınlanan ve ürettikleri teknolojiyi açıklayan makalede araştırmacılar, “Bazı gece görüş sistemleri, insanlar tarafından algılanamayan kızılötesi ışık kullanır ve oluşturulan görüntüler, görünür spektrumda tek renkli bir görüntü sunan dijital bir ekrana aktarılır” diyor. Makale devam ediyor: “Bir sahnenin kızılötesi spektral görüntüsünü, bir insan tarafından görülebilen spektrum ışığıyla algılanıyormuş gibi görülmesi için optimize edilmiş derin öğrenme mimarileriyle desteklenen bir görüntüleme algoritması geliştirmeye çalıştık.”

Böylelikle, tamamen karanlık bir ortamda, algılanan nesnelerin üç boyutlu görüntüsü sergilenebiliyor.

Burada elbette önemli olan kameranın yeteneği değil, alınan bilgilerden görüntü elde eden algoritmanın gücü. Geliştirilen algoritma kızılötesi algılanan sinyallerin insanların nesneleri görüş şekline uydurulması için yapay zekâ ve derin öğrenmeyi kullanıyor.

KAYNAK: CHİP.COM.TR
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.