enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5452
EURO
36,0257
ALTIN
2.996,76
BIST
9.488,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Sezgisel Beslenerek Kilonuzu Nasıl Korursunuz?

Sezgisel yeme, her türden yiyecekle barışık olma misyonuna sahiptir. Bilindiği üzere birçok diyet yöntemi, bazı besinlerin tamamen kısıtlanması …

Sezgisel Beslenerek Kilonuzu Nasıl Korursunuz?
17.07.2022
126
A+
A-

Sezgisel yeme, her türden yiyecekle barışık olma misyonuna sahiptir. Bilindiği üzere birçok diyet yöntemi, bazı besinlerin tamamen kısıtlanması yönündedir.

Sezgisel beslenme biçimi, besinlere zararlı, zararsız, iyi veya kötü gibi anlamlar yüklememek gerektiğini söylüyor. Bunun nedeni ise bu beslenme anlayışının, vücudun ihtiyacı olan şeyi bildiği için kişilerin vücutlarını dinleyerek hareket etmesi gerektiğine dair bir inanca sahip olması. Bu beslenme tipine göre; vücut, ihtiyacı olanı isteyeceği için böylelikle kilo kontrolü de sağlanmış oluyor.

Sezgisel yeme anlayışına göre vücudunuz neye ihtiyaç duyuyorsa onu yemelisiniz.

Bu beslenme anlayışı, bir insanın, canı ne istiyorsa onu yemesini söyleyen bir anlayışa dayanmıyor. Uzmanlar, sezgisel beslenerek ile vücudunuzu daha iyi anlayabileceğinizi söylüyor.

Bu da vücudunuzun size aç olduğunuzda ‘’açım’’ veya tok olduğunuzda ‘’tokum’’ sinyallerini göndermesiyle ilgili bir durum. Uzmanlar, her insanda açlık ve tokluk sinyalinin doğal bir yeti olarak bulunduğunu ifade ediyor.

Sezgisel beslenmedeki asıl önemli detay, bu beslenme biçimini benimseyenlerin artık kilo ile ilgili endişe duymamaya başlaması.

Önceden insanlar daha ince görünmek için diyet yaparken, sezgisel yemeyi benimseyenler görüntü endişesini tamamen geride bırakmakta. Zayıf veya şişman olmak, sezgisel beslenen birisi için önemli olmuyor; aksine kişi tamamen fiziksel ve zihinsel sağlığı için en iyi besinleri tüketmeye odaklanıyor.

Sezgisel beslenme anlayışında tüm besinler aynı değere sahip.

Sezgisel beslenmede bireylerin, vücutlarını iyi tanımaları öğütleniyor. Yani kişinin gerçekten aç olup olmadığı bu tip bir beslenme biçimi için önemli. Sezgileri dinleyerek yeme davranışında, eğer vücut aç hissediyorsa besinleri kalorilerine veya türlerine göre ayırmadan her türden besine yer vermenin faydalı olduğu söyleniyor.

Sezgilerinizi dinleyerek yemek yerken karnınızın doyup doymadığını kontrol etmeniz tavsiye ediliyor. Örneğin doyduysanız tabağınızdaki yemek bitmemiş olsa bile yemeği bırakmanız gerekebiliyor. Anlayacağınız üzere sezgisel yeme tamamen vücudun ihtiyacına hem de damak zevkinize göre tüm besinlerin tüketilebileceği alternatif bir beslenme biçimi.

Sezgisel beslenirken zararlı bir şey yediğinizde hemen kilo almayacağınızı bilmeniz gerekiyor.

Bu beslenme türünde sadece bir gün bile çikolata ve cips gibi zararlı besinler tükettiğinizde diğer diyet yaklaşımlarında olduğu gibi hemen kilo alınacağına dair bir inanış yoktur. Yani sezgisel beslenirken arada sırada bu tip besinleri tercih ettiğinizde, bu besinler diğer diyet uygulamalarında olduğu gibi kaçamak olarak görülmeyecek.

Ancak yapılan araştırmalar, sürekli olarak sezgisel beslenenlerin kilo veremeseler de vücut kitle indekslerinin çok yüksek olmadığını ve psikolojik olarak daha iyi hissettiklerini ifade etmektedir. En nihayetinde diyetisyene veya beslenme alanında çalışan bir uzmana danışmadan sezgilerinizle yemeye çalışmak herkes için doğru olmayabilir.

Kaynaklar: 1, 2

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.