Bu makale, özellikle VALORANT’ın rekabetçi/sosyal dinamikler ve oyuncu dinamiklerine yönelik konuları derinlemesine ele alan makale dizisinin bir bölümü. Makale dizisi hakkında daha fazla bilgi almak için VALORANT resmi sitesindeki “VALORANT Sistemlerinin Sağlığı Yazı Dizisi – Giriş” makalesine göz atabilirsiniz.
Tekrar selam! VALORANT’ın Sosyal Dinamikler ve Oyuncu Dinamikleri Ekibi’nden Sara ve Brian, üzerinde çalıştığımız işlerle ilgili yeni bir gelişmeyle karşınızda. Bu sefer ele aldığımız konu biraz daha kapsamlı. Gelin vakit kaybetmeden konuya girelim. Bugün, VALORANT’taki iletişim kanallarının kötüye kullanılması ve bizim bu konuyla mücadele etme stratejimiz hakkında konuşacağız.
GİRİŞ – SORUNA DALIŞ
İletişim kanallarındaki rahatsız edici davranışlar, oyun içi sesli ve yazılı sohbette istenmeyen davranışlar olarak ele aldığımız eylemleri kapsıyor. Kişilerin uygunsuz davranışlarda bulunmasını hiçbir zaman kesin olarak engelleyemesek de hakaret, tehdit, taciz ve rahatsız edici dil kullanımı gibi davranışları oyun sistemlerimiz aracılığıyla tespit etmek için çalışabiliriz. “Doğru sosyal davranışları” destekleme konusunda da her zaman yapılabilecek şeyler var.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, oyunlardaki iletişim kanallarında şahit olduğumuz rahatsız edici davranışları önleme konusunda gücümüzü ortaya koyarak aydınlık bir yol açmakta kararlıyız. Bu alanda sağlıklı diyebileceğimiz bazı adımlar attığımıza inanıyoruz fakat yapmamız gereken daha fazla şey olduğunu da görebiliyoruz. Bu, tek bir düğmeye basarak halledilebilecek bir iş olmadığı için, attığımız adımlardan bazılarını (ve ölçtüğümüz sonuçları) ve VALORANT’taki yazılı ve sohbet deneyimini geliştirmek için atacağımız diğer adımları sizinle paylaşmak istiyoruz.
ŞİMDİYE KADAR NELER YAPTIK?
Oyuncu Geribildirimleri
Sorunlu davranışları tespit etmenin ilk yolu geribildirimler ve özellikle oyuncu raporlarından geçiyor! Sizi kötü davranışları (sohbeti kötüye kullanmak, AFK kalmak veya kasten yenilmek vb.) raporlamaya teşvik etmemizin sebeplerinden biri de, geribildirimlerden elde ettiğimiz verileri düzenli olarak takip etmemiz ve ceza uygulamak için kullanmamızdan kaynaklanıyor.
Daha açık ifade etmek gerekirse bu, raporlanan bir kişinin kesin olarak ceza alacağı anlamına gelmiyor. Biz hataları tekrarlayan kişilere bakıyor ve gerektiğinde uyarılardan kalıcı uzaklaştırmalara varan cezaları devreye sokuyoruz.
VALORANT’taki AFK’lardan bahsettiğimiz yazımızda oyunculara atadığımız davranış “puanlarından” bahsetmiştik. Ona benzer şekilde, kendi içimizde VALORANT’taki tüm oyunculara bir “iletişim puanı” atadık. Bu sayede, kural ihlallerini tekrarlayan kişilerle hızlıca ilgilenebiliyoruz.Öte yandan, insanların oyunlarımızı oynarken yazdığı ve söylediği bazı şeyleri “sıfır tolerans” gösterilecek ihlaller olarak görüyoruz. Bunları daha önce açık bir şekilde herkesle paylaştık ve bu kuralı ihlal eden bir oyuncuyu VALORANT’ta görmek istemiyoruz. Bu türden affı olmayan bir dil kullanıldığına yönelik raporlar aldığımızda derhal mümkün olan en ağır cezaları uyguluyoruz. (Şu anda, bu cezalar karşılaşmanın sonunda uygulanıyor. Bu konuya daha sonra değineceğiz.)
Engellenmiş Kelimeler Listesi
Bazılarınız otomatik metin tespit sisteminin mükemmel çalışmadığını görmüşsünüzdür (oyuncular bu sistemi aşmak için hayal güçlerini fazla “zorlayabiliyor”), tam da bu sebepten dolayı “sıfır tolerans” gösterdiğimiz kelimelerin tespit sistemlerine takılmadan geçtiği zamanlar olacaktır. Bu yüzden, kısa süre önce Engellenmiş Kelimeler Listesi’ni hayata geçirdik. Bu özellik sayesinde oyunda görmek istemediğiniz kelimeleri içeren bir sohbet filtresi hazırlayabileceksiniz.
Bu özelliğin iki işlevi var:
İlk olarak, otomatik tespit sistemimizin mükemmel olmadığını bildiğimiz için bu özellik size oyunda istemediğiniz kelimeleri filtreleme imkanı sunuyor. İkinci olarak, Engellenmiş Kelimeler Listesi’ne girdiğiniz kelimeleri otomatik tespit sistemimizin gelecekteki sürümlerine dahil etmeyi planlıyoruz (böylece, Engellenmiş Kelimeler Listesi gelecekte otomatik tespit sistemlerimizin gelişmesine yardımcı olacak!).