Sınırlarda kimlik kontrolü olmaksızın seyahat edilebilen Schengen Bölgesi’ne Hırvatistan’ın da katılması, AB içişleri bakanları toplantısında kabul gördü. Bulgaristan ve Romanya’ya ise Schengen’e girmek için beklemeleri söylendi.
Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı, Avrupa’nın kimlik kontrolü yapılmadan seyahat edilen Schengen Bölgesi’ni oluşturan ülkeler grubuna AB üyesi Hırvatistan’ın katılması için yeşil ışık yakıldığını duyurdu.
Karar, Brüksel’deki AB içişleri bakanları toplantısında alındı.
AB Dönem Başkanı sıfatıyla Çek Cumhuriyeti’nin yaptığı açıklamada, “Schengen Bölgesi 10 yıldan uzun süredir ilk kez büyüyor. Bakanlar, Hırvatistan’ın üyeliğini 1 Ocak 2023 itibarıyla onayladı!” denildi.
👮 #JHA Home Affairs | 👏👏👏 The #Schengen area is growing for the first time in more than a decade thanks to #EU2022CZ. Ministers approved #Croatia's membership as of 1 January 2023! pic.twitter.com/glm3AsW6ev
— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) December 8, 2022
İki ülke Avusturya’ya takıldı
AB üyeleri Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e girmesi ise şimdilik reddedildi. Özellikle Avusturya, yasadışı göç kaygılarını öne sürerek Bulgaristan ve Romanya’nın katılmasına itiraz etti.
‘Schengen’e tam üye olmayı hak ediyorsunuz’
Toplantının ardından gazetecilere konuşan Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, “Romanya ve Bulgaristan’ın katılımı söz konusu olduğunda birlik halinde değiliz ve bu bizi çok zayıf kılıyor ve bu beni üzüyor” dedi.
The veto in the Council to block Bulgaria and Romania’s entry into Schengen is unfair, unwarranted and unsustainable. Bulgaria and Romania did the work, meet the requirements and deserve Schengen membership.
With decisions like this, you can make or break European unity. pic.twitter.com/S4aAiAgN8h
— S&D Group (@TheProgressives) December 8, 2022
“Schengen’e tam üye olmayı hak ediyorsunuz, Schengen Bölgesi’nde serbest dolaşıma erişmeyi hak ediyorsunuz” diyen Johansson, ikilinin hemen hemen tüm mevcut bakanlardan güçlü destek aldığını belirterek Avusturya’nın vetosuna işaret etti.
400 milyon Avrupa vatandaşına serbest dolaşım
26 ülkeden (AB üyesi 22 ülkesi artı İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre) oluşan ve 400 milyondan fazla Avrupa vatandaşına ve işletmesine serbest dolaşım sağlayan Schengen Bölgesi içinde yaklaşık 1.7 milyon insan bir Schengen ülkesinde yaşıyor ve bir diğerinde çalışıyor; yaklaşık 3.5 milyon insan her gün kimliklerini göstermeye gerek duymadan bir iç sınırı geçiyor.
Mafya ve yasadışı göç engeli
2007’de AB üyesi olan Bulgaristan ile Romanya ve 2013’te AB üyesi olan Hırvatistan’ın Schengen’e tam katılımı için ortaklarının oybirliğiyle desteği gerekiyor. Bulgaristan ile Romanya’nın Schengen’a alınmasına yönelik itirazlar son dakikaya dek devam etti.
AB’ye en son üye olan bu üç ülke Schengen kural kitabına kısmen uysa da iç sınır kontrollerini henüz kaldırmadı. Schengen’e katılımlarının yılan hikayesine dönmesi ise organize suç, izinsiz göç ve diğer güvenlik meselelerinin yayılması potansiyeliyle ilgili endişelerden kaynaklanıyor.
Komisyon ve Parlamento’dan destek
Geçen ay AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, üç ülkenin Schengen üyeliği için teknik kriterleri karşıladığına karar verdi ve Avrupa Parlamentosu da Schengen üyelikleri lehinde oy kullandı.
Avusturya, Macaristan, İsveç ve Hollanda’dan itiraz
Hırvatistan’a AB’deki ortaklarından kayda değer bir muhalefet gelmedi. Ancak artan sayıda insan Balkanlar üzerinden izinsiz olarak sınırlarını geçtiğinden, Avusturya, Bulgaristan ve Romanya’ya karşı veto kartını gösterdi.
Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, bu yıl 100 binden fazla kişinin izinsiz olarak Avusturya’ya girdiğini belirterek, Viyana’nın Schengen Bölgesi’nin genişletilmesine sert muhalefetini yineledi. Macaristan, İsveç ve Hollanda’dan da homurtular yükseldi.