enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5465
EURO
36,0071
ALTIN
3.008,38
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Schengen başvurusu ret yiyen Türk vatandaşlarının boşa ödediği vize parası 26.3 milyon euro’yu buldu

Artan maliyetlere rağmen Avrupa ülkelerine vize başvurusunda bulunan Türk vatandaşları önde gelen Avrupa ülkelerinin konsolosluklarından daha …

Schengen başvurusu ret yiyen Türk vatandaşlarının boşa ödediği vize parası 26.3 milyon euro’yu buldu
09.06.2022
134
A+
A-

Artan maliyetlere rağmen Avrupa ülkelerine vize başvurusunda bulunan Türk vatandaşları önde gelen Avrupa ülkelerinin konsolosluklarından daha önce hiç olmadığı kadar ret yanıtı alıyor. Hatta Almanya, Fransa gibi konsoloslukların her birinden verilen ret yanıtlarının ardından diğer Schengen ülkelerine yapılan başvuruların da retle sonuçlanması birçok Türk vatandaşını yıllarca Schengen başvurusu yapamayacak duruma getirebilir.

Dünya gazetesinden Barış Erkaya’nın haberine göre 2015 yılından bu yana Türklerin Schengen başvurularına verilen ret oranı 4.5 katına çıkmış durumda.

Bir diğer deyişle 2015 yılında Avrupa ülkelerinin konsolosluklarına Schengen başvurusu yapan her 100 Türk’ten 4’ü ret alırken 2021 sonu verilerine göre bu rakam her 100 Türk’ten 20’ye çıktı. Yani her 5 başvurudan 1’i artık Schengen ülkeleri tarafından reddediliyor.

2015’te yüzde 95.71 olan vize başvurusu kabul oranı yüzde 80.98’e indi. 2015’ten beri bu oranda yukarı yönde hiçbir kımıldama yok.

2015’te en yüksek Schengen başvurusu yapan 50 ülkenin vize başvurusu kabul oranlarına ilerleyen yıllar itibarıyla bakıldığında, aradan geçen 7 yılda her yıl vize ret oranı büyüyen ülke sayısı sadece 7. Bu ülkelerden biri de Türkiye.

Vize başvurusu reddedilmiş Türk vatandaşlarının 2015’ten bu yana AB konsolosluklarına tabir yerindeyse kaptırdığı rakam (kısa süreli vize başvurusu ücreti olan 60-80 dolarlık ücretler baz alındığında) en az 26 milyon 313 bin 980 euro. Yani bugünkü euro kuruyla hesaplama yapılırsa 482 milyon TL. Türklerin AB konsolosluklarına akıttığı toplam para ise aynı dönem için en az 315 milyon 866 bin euro.

Sızan bilgilere göre Schengen başvurusu ret sayısının hızla artmasının en önemli sebebi Avrupa ülkelerine giden Türklerin geri dönmediği veya dönmeyebileceği yönündeki endişeler. Fakat bu genel yargının ihracat cephesinde çalışan bir çok üst düzey profesyoneli de zor duruma düşürdüğü, ihracatçı Türk şirketlerinin uluslararası pazarlama departmanlarında çalışan yöneticilerin bile bu genelleştirilmiş bakış açısı nedeniyle vize kabulü alamadığı ve fuarlara veya hedef pazar görüşmesi randevularına katılamadığı yönünde şikayetler artmış durumda.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.