‘Özdeyiş Yazarı M. Selahaddin Şimşek’e Ahde Vefa’ isimli saygı gecesinde konuşan Alaattin Taşçeken, “Fıkıhtan tasavvufa, sinemadan tiyatroya …
‘Özdeyiş Yazarı M. Selahaddin Şimşek’e Ahde Vefa’ isimli saygı gecesinde konuşan Alaattin Taşçeken, “Fıkıhtan tasavvufa, sinemadan tiyatroya, psikolojiden sosyolojiye, tarihten coğrafyaya, siyasetten sanata, felsefeden mantığa kadar birçok alanda malumat sahibiydi. Ufkunun genişliği sebebiyle birçok alanda bilgi sahibi olma tercihindeydi” dedi. İş insanı Rahmi Sak, Selahaddin Şimşek’i tanıdıktan sonra hayatının tamamen değiştiğini söyledi. Yazar Tuna ise merhum Şimşek’ten öğrendiklerini öğrencilerine anlattığını belirtti.
SAKARYA (İGFA)- Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Özdeyiş Yazarı M. Selahaddin Şimşek’e Ahde Vefa’ isimli saygı gecesi ile devam etti. Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi iş birliğiyle AKM’de gerçekleştirilen programın Moderatörlüğünü Yazar Fahri Tuna üstlendi. Tiyatrocu Alaattin Taşçeken, İş İnsanı Rahmi Sak, Mühendis Sinan Meriç, Eczacı Engin Gündoğar ile Müzisyen Osman Şimşek’in konuşmacı olarak katıldığı gecede hatıralar paylaşıldı, Şimşek’in yaşamına dair bilgiler aktarıldı. Çok sayıda sanatseverin katılığı programda Selahaddin Şimşek’in ailesi de yer aldı.
Program, Yazar Fahri Tuna’nın M. Selahaddin Şimşek’in yer aldığı fotoğraflara dair anıları anlatmasıyla başladı. Fotoğrafların çekildiği dönemleri anlatan, fotoğraf karelerinde yer alan kişileri tanıtan Tuna, 14 yıldır öğrencilere yazarlık eğitimleri verdiğini söyleyerek, “Şu anda 5 ilde 8 farklı yerde derslere devam ediyorum. Ücretsiz olarak gerçekleştirdiğim derslerde öğrencilerimin bana teşekkür etmemelerini söylüyorum. Çünkü ben Selahaddin
Şimşek’ten öğrendiklerimi öğrencilerime anlatıyorum ve öğrencilerime de hep şunu söylüyorum; dualarınız ona olsun. Bu vesileyle ona da borcumuzu ödemiş olalım” dedi. Tuna, bu esnada duygu dolu anlar yaşadı.
“SEN NEREDE DEĞİLSEN ORASI GURBETTİR”
Tiyatro sanatçısı Alaattin Taşçeken, “Vefatının 28’nci yılında kendisini anmak için toplandığımız bu etkinlikte sözlerime Rabbim’den Selahaddin Şimşek kardeşime rahmet dileyerek başlamak istiyorum. Fıkıhtan tasavvufa, sinemadan tiyatroya, psikolojiden sosyolojiye, tarihten coğrafyaya, siyasetten sanata, felsefeden mantığa kadar birçok alanda malumat sahibiydi. Bu durum ona göre avantaj olduğu kadar dezavantajdı. Ufkunun genişliği sebebiyle bir alanda uzmanlaşmaktansa çok alanda kendini zorlayarak da olsa bilgi sahibi olma tercihindeydi. Ölçüsü hep şuydu; Allah güzeldir, güzeli sever ve biriniz bir iş yaptığında onu en güzel şekilde yapmasını Allah sever. Arkadaşlık ve dostluk onun için kardeşten de öteydi. Gurbeti, yalnızlığı, birlikteliği kendi mısralarıyla şöyle yansıtıyordu: sen nerede değilsen oraya gurbet dedik. Genç yaşta Hakk’a yürüdü. İyi insanlarla iyi atlara binerek iyi yerlere gitti” ifadelerini kullandı.
Merhum Selahaddin Şimşek ile tanıştığı dönemle ilgili bilgiler paylaşan İş insanı Rahmi Sak, “Rahmetliyle Yenicami’de tanıştık. Bambaşka bir dünyada yaşarken karşıma Selahaddin Şimşek gibi biri çıktı. Onu tanıdıktan sonra hayatım tamamen değişti. Selahaddin ağabey ile tanışmasaydım ya hapiste ya da mezardaydım” dedi. Merhum Şimşek’in, ‘Her şeyi kazanmak için her şeyi kaybetmeyi göze almak gerekir. Endülüsgemileri yakanlarındır’ özdeyişini 2008 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mesaj olarak gönderdiğini paylaşan Rahmi Sak, yakın zamanda Selahaddin Şimşek’in özdeyişlerinin de yer alacağı yeni bir kitabın çıkacağı bilgisi paylaştı.
Müzisyen Osman Şimşek ise şu ifadelerle dedesi Selahaddin Şimşek’i anlattı: “Evimizin çatı katında Mehmet Selahaddin Şimşek dedemizin kitapları var. Çünkü depremde kendi evi yıkılmıştı. O kitapları dizer, mihraba çıkar gibi kitapların üstüne çıkardık. Çizgi filmlerin etkisiyle şemsiye açıp inmeye çalışırdık. Dedemin vefatından altı ay sonra doğmuşum, dedemi arkadaşlarıyla tanıdım. Bir sürü anılar var. Çocukluğum bu güzel anıları dinlemekle geçti. Bende sanatla uğraşıyorum. Selahaddin Dedemin özdeyişte başardığını ben de müzikte başarmak hedefindeyim.”