enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,8902
EURO
35,2145
ALTIN
2.465,33
BIST
10.734,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Cumartesi Açık
29°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
31°C
Salı Az Bulutlu
32°C
SON DAKİKA
12:38 Ege Üniversitesinin en uzun soluklu kazısı olan Klaros, dünyaya tanıtılacak
12:34 Casper Nirvana Sunar: Windows’da Copilot İle İş’te Yapay Zeka
12:22 Cüneyt Aldemir: “105 yıl önce Tokat’ta İstiklal Meşalesi Yakıldı”
12:15 Bu proje ile yeni endemik türler literatüre kazandırılacak
12:14 Yapay zekâ araçları para ve bilgi çalmak için kullanılıyor
12:10 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi değişiyor mu? Bursa nasıl etkilenecek?
12:09 Bornova’nın stratejik planı Bornovalılarla yapılıyor
12:08 Buca Özmen Caddesi yağmur suyu hatlarının yapımı nedeniyle trafiğe kapatılacak
12:04 Kadınlar Mor Makas ile dikiş öğrenecek
12:03 Konaklı çocuklara İngilizcelerini geliştirme fırsatı
11:52 Tugay: Orta gelir grubuna hitap eden mütevazı konutlara ihtiyacımız var
11:51 Başkan Aras Patara Plajında
11:50 Edremit’te imar izni olmayan, kaçak ve kamu güvenliğini tehdit eden yapıların yıkımı gerçekleştiriliyor
11:49 Başkan Ertaş’tan Aromaterapi Festivali daveti
11:48 Kıyı Ege Belediyeler Birliği Aras Başkanlığı’nda İlk Toplantısını Yaptı
11:46 Didim Belediyesi tarafından Akbük Mahallesi’nde yapımına başlanan yürüyüş ve bisiklet yolu çalışmaları tamamlandı. Yol vatandaşların kullanımına açıldı
11:38 TSK Personel Kanunu’nda değişiklik yapıldı
11:25 İstanbul Sabiha Gökçen’den Edinburgh’a yeni hat
11:23 Erdoğan imzaladı… 19 fakülte kapatıldı, 14’ü açıldı!
11:22 Başkan Çolakbayraktar: ‘İç denizimiz Yamula’ya 800 bin yavru sazan bıraktık’’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sabahları yorgun kalkıyorsanız dikkat! Uyku apnesi erken yaşta kalp krizine neden oluyor!

Uyku apnesi olan kişilerin sabah kalktığında yorgun ve uykusunu almamış hissettiklerini dile getiren uzmanlar, apnelerin en büyük tehlikesinin, hastaların gece oksijensiz kalması olduğunu söylüyor.

Sabahları yorgun kalkıyorsanız dikkat! Uyku apnesi erken yaşta kalp krizine neden oluyor!
16.05.2024
0
A+
A-

Apnenin, öncelikle şişman, kısa boylu ve kısa boyunlu insanlarda görüldüğünü kaydeden KBB Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Uyku apnesi, erken yaşta kalp krizine sebep olabilecek ciddi bir sağlık sorunu.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, uyku apnesi hakkında bilgi vererek, tedavisi konusunda da değerlendirmede bulundu.

Nefes kesilmesine bağlı beyne uyarı gönderiliyor

Uyku esnasında horlama ve nefesin kesilmesine apne dendiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Apnelerin en büyük tehlikesi, hastaların gece oksijensiz kalması, uykularının bölünmesi ve nefes kesilmesine bağlı beyne uyarı gönderilirken, beyin uyanmaya çalışır. Apneler genellikle 20-30 defa tekrarlanır ve sabah kalktıklarında kişiler yorgun ve uykusunu almamış hissederler. Gece boyunca satürasyonun düşmesi (kanda oksijen), sürekli olarak kalbin hipoksiye girmesine (kalp dokularında oksijen azalması) neden olabilir ve uzun süre devam ederse kalp sorunlarına yol açabilir.” dedi.

Kısa boylu ve kısa boyunlularda görülüyor

Apnenin, öncelikle şişman, kısa boylu ve kısa boyunlu insanlarda görüldüğünü kaydeden Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Tedavi yöntemleri arasında kilo vermek ve spor yaparak karın kaslarını güçlendirmek bulunmaktadır. Ayrıca, alkol tüketenler, alerji ilaçları veya antidepresan kullananlar beyni etkilediği için santral horlamaları yaşayabilirler. Bu kişilere, yatarken 2 yastıkla veya yan yatmaları önerilir.” diye konuştu.

Dil büyüklüğü ve çenenin geride olması da apne nedeni

Apnenin nedenleri arasında kilo, dil büyüklüğü, çenenin geride olması, geniz etinin varlığı ve burun etlerinin büyük olması gibi birçok faktör bulunduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Hastalar bu şikayetlerle geldiklerinde, ilk olarak uyku odasında bir gece geçirmeleri önerilir ve bu sayede apne indeksi belirlenir. Tedavide, ilk üç ana yöntem şunlardır: birincisi, kilo vermek; ikincisi, sipak basınçlı oksijen kullanımı; üçüncüsü ise ameliyatla tıkanık olan yerlerin açılmasıdır.” dedi.

Erken yaşta kalp krizine sebep olabiliyor

Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, uyku apnesi, erken yaşta kalp krizine sebep olabilecek ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade ederek, “Bu nedenle, belirtileri olan kişilerin erken teşhis edilmesi ve uygun tedavi yöntemleriyle yönetilmesi önemlidir. Ayrıca, apne riskini azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri yapmak da gereklidir. Bu şekilde, uyku apnesi ile ilişkili komplikasyonların önüne geçilebilir ve kişinin yaşam kalitesi artırılabilir.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.