Güvenlik servisleri ve internetin kontrolünün sıkılaştırılması sonrası bilişim uzmanlarını Ukrayna ve Rusya’da zor duruma sokuyor. Ayrıca …
Güvenlik servisleri ve internetin kontrolünün sıkılaştırılması sonrası bilişim uzmanlarını Ukrayna ve Rusya’da zor duruma sokuyor. Ayrıca uluslararası Rusya’nın işgal girişimi sonrası ülkelerin ağır yaptırımları Rusya’nın tarihteki en ağır ekonomik koşullarla karşılaşmasına neden oldu. Bu nedenle özellikle de uluslararası projelerde görev alan yazılımcılar Rusya ve Ukrayna’yı bir bir terk etmeye başladı.
Nitelik insanlar Türkiye, Ermenistan, Kazakistan gibi komşu devletlerin yanı sıra Dubai ve İsrail’e göç etmeye başladı, ABD ise bazı vize gerekliliklerinden feragat ederek nitelikli bilişim uzmanlarını ve yazılımcıları ülkesine davet ediyor. Göç, Yandex’te dahil olmak üzere Rus teknoloji şirketlerinin, derinleşen sansür, ekipman kıtlığı ve dış pazarlardaki tepkilerle mücadelesinin ardından artış gösterdi.
BÜTÜN DÜNYA SAVAŞTAN KAÇAN NİTELİKLİ BİLİŞİM UZMANLARINI ÜLKELERİNE ÇEKMEK İÇİN YARIŞIYOR
Araştırmalar şimdiye kadar toplamda 80 bin Rus, Belaruslu ve Ukraynalı’nın Gürcistan’a göç ettiğini gösteriyor. Yaklaşık 30 bini savaş başladığından bu yana Rusya’yı terk eden insanlar oluşturuyor. Geriye kalan kısım ise Belarus ve Ukrayna’dan geldi. Bunlardan en az 30 bini bilişim uzmanı ve yazılım alanında çalışıyor.
Gürcistan hükümeti bu göçleri fırsata çevirmek için çalışmalar yürüyor. Genç, eğitimli ve finansal olarak kendi kendine yeten ve göç eden nitelikli kişiler, Berlin, Lizbon ve Londra gibi şehirlerde yer alan teknoloji devlerinin servet harcadığı türden insanlar. Dünyanın dört bir yanındaki müşterilere uzaktan hizmet veren bu insanları Gürcistan’da tutmak için çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bu sayede Gürcistan alacağı vergilerle veya nitelikli insanları kullanarak geliştireceği projelerle ekonomisinin gelişmesini sağlayabilir.
Eski merkez bankası başkanı Giorgi Kadagidze, “Bütün dünya bu insanları çekebilme yarışında. Doğu’nun Portekiz’i olabiliriz. Gürcistan, baskıcı rejimlere karşı, kendisini güçlü finans sektörüyle, kumsallarıyla, dağlarıyla ve ılıman iklimiyle güvenilir bir liman olarak tanıtmalı” sözleriyle nitelikli bilişim uzmanların ülkeye göç etmesinin öneminden bahsetti.
BEYİN GÖÇÜNDE YAŞANAN ARTIŞ TİFLİS’TE KİRALARIN ARTMASINA NEDEN OLDU
Gürcistan merkezli TBC Bank’ın verilerine göre Mayıs ayında Tiflis’teki kiralar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 101 oranında yükseldi. Lüks bir gayrimenkul şirketinde yöneticilik yapan Zurab Eristavi de, savaşın başlamasından sonraki bir ay içinde Rusya’dan 500 talep aldıklarına dikkat çekti.
Gürcistan Merkez Bankası Başkanı Koba Gvenetadze de Rus göçmenlerin etkilerinin uzun vadede nasıl olacağını kestirmek için henüz erken olduğunu dile getirdi.
RUS GÖÇMENLER KARŞILAŞTIKLARI TEPKİ NEDENİYLE RUSYA’YA GERİ DÖNMEK ZORUNDA KALIYOR
Özellikle Rus göçmeler üzerinde yoğun bir baskı kuruluyor. Bu nedenle ülkelerine dönmeyi planlayan Ruslar da az değil. Büyük bir Rus teknoloji şirketinin kıdemli yöneticisi, halihazırda bazı çalışanlarının savaşın ilk etkisinin azalması gerekçesiyle ülkelerine döndüklerine dikkat çekti. Yetkili ayrıca, Gürcistan’da herkesin göçmenleri sıcak karşılamadığının altını çizdi.