Dünya bir kez daha gözünü Türkiye’ye dikti. Antalya Diplomasi Forumu’nda Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez bir araya gelirken …
Dünya bir kez daha gözünü Türkiye’ye dikti. Antalya Diplomasi Forumu’nda Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez bir araya gelirken, geçtiğimiz gün, iki ülke arasındaki barış görüşmelerinin İstanbul’da yapılmasına karar verilmişti.
Bu kapsamda Rus ve Ukraynalı heyetleri dün akşam saatlerinde Türkiye’ye geldi.
Heyetler saat 10.30’da aynı masada buluştu. İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde basına kapalı yapılacak müzakereler iki gün sürecek.
UKRAYNA’DAN GARANTÖR ÜLKE İSTEĞİ
Ukrayna heyeti, görüşmesinin sona ermesinin ardından açıklama yaptı.
Heyetten yapılan açıklamada, “Garantör olarak İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada ve İsrail’i görmek istiyoruz” denildi. Güvenlik garantileri konusunda da anlaşmanın sağlanamadığı belirtildi.
Görüşme öncesinde heyetle görüşen ve kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm uluslararası platformlarda iki tarafın (Rusya-Ukrayna) da hakkını, hukukunu koruyan adilane bir yaklaşım sergiledik” dedi.
ERDOĞAN VE TÜRK DIŞİŞLERİ’NİN DİPLOMASİ ÇABASI
Savaşın başladığı günden bu yana barış için büyük çaba sarfeden Erdoğan ve Türk Dışişleri, iki ülkeyi üst düzeyde Antalya’da masaya oturtmayı başarmıştı.
Son olarak da NATO Zirvesi dönüşü aynı gün Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün de Rusya Devlet Başkanı Putin’i telefonla arayarak savaşa ilişkin son durum ve müzakere süreçleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunmuştu. Ateşkes ve barış ortamının bir an önce tesisini sağlayacak olası adımların ele alındığı görüşmelerde, Türkiye’nin barış için katkı sunmaya devam etme kararlılığı taraflara vurgulandı. Müzakerelerin Türkiye’de yapılması da bu iki telefon görüşmesinden sonra açıklanmıştı.
“RUSYA 3 TALEPTEN VAZGEÇTİ” İDDİASI
İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times’a konuşan kaynaklar; tarafların bazı adımlar konusunda anlaşmaya yakın olduğunu aktardı. Henüz taraflar arasında resmi bir anlaşma olmadığı için ismini açıklamayan kaynaklar; Rusya’nın savaş başlarken talep ettiği “Nazilerden arındırılma”, “silahsızlandırılma” ve “Rusçanın Ukrayna’da yasal olarak korunması” taleplerinden vazgeçtiğini öne sürdü.
Öte yandan kaynaklar, Rusya’nın Kiev’in askeri olarak destek almaması şartıyla Avrupa Birliği’ne katılmasına da sıcak bakmaya başladığını iddia ederken, anlaşmanın Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi şartına bağlı olduğunu da dile getirdi.