Birleşik Rusya Partisi Yüksek Konseyi Bürosu üyesi, partinin Genel Konseyi Uluslararası İşbirliği ve Yurtdışındaki Yurttaşlar Destek Komisyonu …
Birleşik Rusya Partisi Yüksek Konseyi Bürosu üyesi, partinin Genel Konseyi Uluslararası İşbirliği ve Yurtdışındaki Yurttaşlar Destek Komisyonu Başkan Yardımcısı, Rusya Federasyonu senatörü ve Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov, Türkiye’de önemli ziyaretlerde bulundu.
Birleşik Rusya Partisi ile AK Parti Arasındaki Etkileşim ve İşbirliği Anlaşması kapsamında 5 Eylül’de gerçekleştirilen ziyarette Klimov, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala ile bir araya geldi. Klimov daha sonra TBMM Rusya ile Dostluk Grubu Başkanı Murat Baybatur ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Klimov bugün de İstanbul’da TBMM Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç ile görüşecek.
Klimov, Türkiye ziyareti kapsamında Rusya’nın Ankara’daki büyükelçiliğinde aralarında Sputnik’in de olduğu basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türk yetkililer ile önemli görüşmeler yaptığını belirten Klimov, “Kasım ayında İstanbul’da Asya ve Avrasya’dan 400’den fazla partinin katılacağı bir konferans olacak. Bu toplantı hazırlıklarını değerlendirmek için Türkiye’yi ziyaret ettim” ifadelerini kullandı.
“Rusya ve Türkiye ilişkileri gerçekten en üst düzeyde devam ediyor. Bu hem Türkiye hem de Rusya’nın lehine bir durumdur ve herhangi bir üçüncü taraflara karşı değildir” ifadelerini kullanan Klimov, şunları söyledi:
‘Aç insanlara yardım gibi göstererek dünyayı aldatıyorlar’
Rusya’dan tahıl anlaşmasının ‘amacına uygun çalışmadığına’ yönelik yapılan açıklamayı da değerlendiren Klimov, şunları kaydetti:
‘Bizim açımızdan herhangi bir kriz yok’
Avrupa’da yükselen enerji krizinde Türkiye’nin tahıl krizinde olduğu gibi bir arabulucu rolü alıp alamayacağını da değerlendiren Klimov, bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bir örnek vermek gerekirse; paranız var arabanızda benzin bitti istasyona gidiyorsunuz ama benzini almıyorsunuz. Diyorsunuz ki gidemiyorum benzin yok. Benzin var, paranız var krizi kim yarattı? Parayı ödemek ve yakıtı kullanmak gerekiyor. 2020 yılında pandemi sürecinde doğalgaz 100 euro civarındaydı şu anda 2.500 euro civarında. Kuzey Akım-2 boru hattı çoktan yapıldı. Bu boru hattında gaz bulunuyor. Bunu bugünden başlayarak kullanabilirler ancak kabul etmek istemiyorlar. Bu sorunu nasıl çözebiliriz? Bizim açımızdan herhangi bir kriz yok. Türkiye veya başka bir ülke tahıl koridorunda olduğu gibi arabulucu olsa ne yapabilir bu durumda anlayamıyorum. Ama bazı ülkeler çok kar ediyor. Hindistan dostlarımız 10 kat fazla almaya başladılar. Ticarette çok başarılılar. Bizden alıp başkalarına satıyorlar. Gayrimeşru yaptırımların uygulanma tarihinden yani 2015’ten başlayarak Avrupa Birliği her gün minimum 300 milyon euro kaybetmektedir. Bu geçen 7 yılda ortaya çıkan sonuç ilginç bir rakamdır. Avrupa’daki krizi kendi halkını düşünmeyen politikacılara sormak gerekiyor. Onlar bu yaptırımlarla Rusya’ya kötü bir şey yaptıklarına inanıyorlar. Son 6 ayda Rusya AB’nin ABD ve Çin’den sonra en büyük üçüncü partneri oldu. Gaz miktarı düşse de fiyatlar ve dolayısıyla kârımız arttı. Ruble 2020’den daha sağlam bir para birimi oldu. Avrupa liderleri bize zarar verdiklerini düşünüyorlar ama asıl zararı kendilerine ve kendi halklarına veriyorlar. Zihni olmayan insanlara yardım etmek çok zordur. Rusya’ya karşı hasmane pozisyonu dünya ülkelerinin sadece 4’te 1’i aldı. Türkiye de dünyanın geri kalan 4’te 3’ünde Rusya’ya düşman olmayan ülkeler içinde yer alıyor.”
‘Yunanistan konusunda ABD’nin Türkiye’ye karşı olumsuz tavrını da kabul ediyoruz’
Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilime de değinen Klimov, “NATO bence kendi içinde uyum olan bir örgüt değildir. ABD sadece Yunanistan Türkiye’yi değil başka ülkeleri de çatışmalara sokmak istiyor. Amacı da bu çatışmaların üzerinde bulunup onları yönetmektir. Washington bu ihtilafların kendisini geliştirdiğini düşünüyor. Başka ülkelerin çıkarlarını hiçbir zaman düşünmediler. Bence dünyadaki herhangi bir çatışma durumu ve çatışmaları provoke eden eylemler çok tehlikelidir. Yunanistan konusunda ABD’nin Türkiye’ye karşı olumsuz tavrını da kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘S-400 gibi konulardaki görüşmeler sükûnet gerektirir’
Son dönemde S-400 hava savunma sistemi konusunda basında çıkan haberleri de değerlendiren Klimov, “S-400 gibi konulardaki görüşmeler sükûnet gerektirir. Bu sükûnetten dolayı zaman zaman dedikodular çıkıyor. Ama şunu söyleyebilirim Türkiye ve Rusya ilişkilerinde S-400 konusunda herhangi bir engel yok. S-400 üçüncü ülkelere saldırı amaçlı değil bir savunma sistemidir. Ancak mesela Yunanistan’a satılan ABD uçakları bir saldırı sistemidir” ifadelerini kullandı.
‘Ankara güneyinde sakinlik istiyor ama Şam da kuzeyi sakin olsun istiyor’
Rusya’nın Türkiye ve Suriye ilişkilerini yeniden tesis etmeye yönelik girişimlerini de Klimov’a soruldu. Klimov, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
‘Ukrayna çoktan bağımsızlını kaybetmiş olan bir devlettir’
Klimov’un gündeminde Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü özel askeri operasyon da vardı. Bir gazetecinin ‘Türkiye’nin arabuluculuğunda çözüm sağlanabilir mi?’ sorusunu değerlendiren Klimov, şu ifadeleri kullandı:
‘Saldırgan silahları imha etmek BM’nin 51’inci maddesine göre bizim hakkımızdır’
“2014’ten başlayarak bütün Ukrayna iktidarları ilişkilerimizi bozmaya çalıştı” diye devam eden Klimov, şunları ekledi:
Rusya, Türkiye’deki seçimlere gözlemci gönderecek mi?
Klimov, Rusya’nın Türkiye’deki 2023 seçimlerine gözlemci gönderip göndermeyeceği sorusu üzerine de “Türkiye’de seçimlere Rusya’dan gözlemci katılması konusunu ele almadık. Çünkü bu Türkiye’nin içişleridir. Bizim uluslararası gözlemcilik geleneklerimiz var. 2019’daki Duma seçimlerine Türk gözlemciler de geldi. Eğer Türkiye de seçimlere bizi davet etmek isterse bu normal bir durumdur” yanıtını verdi.