enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Rus petrolüne toptan yasağı AB’nin gözü yemedi: Ambargo, denizden sevk edilen petrolden başlayacak

Rusya yaptırımları yüzünden yükselen enerji ve gıda fiyatlarının körüklediği enflasyonla başı dertteki Avrupa ülkeleri açısından Rusya petrolü ve …

Rus petrolüne toptan yasağı AB’nin gözü yemedi: Ambargo, denizden sevk edilen petrolden başlayacak
30.05.2022
119
A+
A-

Rusya yaptırımları yüzünden yükselen enerji ve gıda fiyatlarının körüklediği enflasyonla başı dertteki Avrupa ülkeleri açısından Rusya petrolü ve gazına ambargo sanayinin ve ekonominin durması anlamına gelirken, Avrupa Komisyonu’nun Rus petrolüne tümden ambargo teklifi rağbet görmedi. Bunun üzerine teklifini revize eden Komisyon’un bu kez ilkin Rusya’nın deniz yoluyla tedarik ettiği ham petrole yasak getirilmesini önerdiği belirtildi.

Boru hatları şimdilik muaf

ABD merkezli Bloomberg’in konudan haberdar kaynaklara dayandırdığına göre, Komisyon, Rus petrolü ambargosunun deniz yoluyla sevk edilen petrolden başlamasını, boru hatlarından gelen petrolün sonraki aşamaya bırakılmasını teklif etti. Revize edilen teklif, üye ülke hükümetlerine gönderildi.

Druzhba hattı kritik önemde

Buna göre Rusya’yı Ukrayna, Beyaz Rusya, Polonya, Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Almanya’ya bağlayan Druzhba boru hattı üzerinden petrol sevkiyatı, Rus petrolüne ambargodan şimdilik muaf tutulacak.

Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri zorda

Bunun özellikle Rus petrolü ve gazına ambargoya karşı çıkan ve AB’nin 6. Rusya yaptırımları paketini çıkarmasını engelleyen Macaristan’ı teskin etmeye ve Budapeşte’ye Rus petrolünün ikamesini bulması için zaman tanımaya yönelik olduğu belirtildi.

Petrol ithalatının çoğunu Rusya’dan yapan Macaristan’da Orban hükümeti, Rus petrolüne tümden ambargoyu ‘atom bombası’ diye nitelemişti. Deniz bağlantısı olmayan ülkelerden Çek Cumhuriyeti ve Slovakya da itirazlarını dile getirmişti. Zira Druzhba boru hattından alınan günlük 800 bin varil petrole alternatif bulmak çok zor.

Üçüncü ülkelere yeniden ihraç etmeye kısıtlama

Teklife göre tüm AB ülkeleri, tanker gemileriyle teslim edilen Rus ham petrolünden 6 ay içinde ve rafine edilmiş petrol ürünlerinden 8 ay içinde vazgeçecek. Rus boru hattı petrolünün diğer üye ülkelere veya üçüncü ülkelere yeniden ihraç edilmesi de kısıtlanacak.

‘Rusya’nın daha da fazla petrol satmasına yol açmamak için’

Komisyon Başkanı Ursula Von der Leyen, bu hafta MSNBC’ye demecinde,Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in AB’ye satmadığı petrolü dünya pazarına götürüp fiyatları artırabileceği ve daha da pahalıya satabileceği, böylece savaş için sandıklarını doldurabileceği’ gerekçesiyle Rus petrolüne derhal tümden ambargo uygulayamayacaklarını söyledi. Von der Leyen, Rus petrolü ve gazına bağımlılıktan geri dönmemek üzere tümden çıkışın AB’nin başlıca uzun vadeli hedefi olduğunu belirtti:

“Zamana yayarak yaptığımız şey, Rus fosil yakıtlarına genel bağımlılıktan kurtulmak ve bir daha asla geri dönmemek… Putin’in başardığı bir şey varsa, o da en iyi müşterisini kaybetmesi ve Avrupa’nın bir daha asla geri gelmeyecek olması ve bizi yenilenebilir enerji yönüne itmesidir ki, bu da iyi bir şey.”

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.