enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5873
EURO
36,2323
ALTIN
2.986,39
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Rapor: Rüzgar ve güneş son 12 ayda Türkiye’nin enerji ithalatında 7 milyar dolarlık tasarruf sağladı

Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember’in Türkiye’ye ilişkin analizine göre, küresel piyasalarda doğalgaz fiyatları son bir yılda 7 kattan fazla …

Rapor: Rüzgar ve güneş son 12 ayda Türkiye’nin enerji ithalatında 7 milyar dolarlık tasarruf sağladı
25.05.2022
131
A+
A-

Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember‘in Türkiye’ye ilişkin analizine göre, küresel piyasalarda doğalgaz fiyatları son bir yılda 7 kattan fazla artış gösterdi.

Doğalgaz fiyatlarındaki yükselme dolar/TL’deki artışın da etkisiyle elektrik fiyatlarına yansırken, geçen yıl Türkiye’nin elektrik üretiminin üçte birini oluşturdu.

Buna karşın yenilenebilir kaynaklardan elde edilen her birim elektrik üretimi, fosil yakıtlardan üretimin ve fosil yakıt ithalatının önüne geçiyor.

Türkiye’de 1 Mayıs 2021-30 Nisan 2022 döneminde rüzgar ve güneş enerjisi santralleri 46,3 teravatsaat elektrik üretti. Bu miktar doğalgaz santralleri tarafından üretilseydi 7 milyar dolarlık fazladan ithalat yapılması gerekecekti.

Gelecek aylarda doğalgaz fiyatlarının aynı seviyede kalması durumunda Türkiye’de rüzgar ve güneşin her ay yaklaşık 700 milyon dolar tasarruf sağlaması bekleniyor.

Rüzgar ve güneşte potansiyel ve büyüme fırsatı çok yüksek

Analize göre, Türkiye’de elektrik üretiminde geçen yıldaki kapasite artışının yüzde 97’si yenilenebilir kaynaklardan oluştu.

Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisinde potansiyel yüksek ve büyüme fırsatı fazla olmasına rağmen son yıllardaki elektrik talebindeki artışı karşılamaya yetecek kadar yenilenebilir enerji kapasitesinde artış sağlanamadı. Raporda, rüzgar ve güneşe tahsis edilen kapasitelerin yükseltilerek yatırım iştahının daha verimli kullanılması gerektiği belirtildi.

Türkiye yıllık 8 gigavat kapasiteyle Avrupa’nın en yüksek güneş paneli üretim kapasitesine sahip ancak her yıl 1 gigavattan daha az güneş santrali devreye alınıyor. Türkiye’nin yerli güneş paneli üretim kapasitesini tam kapasite kullanılarak maliyetli fosil yakıt ithalatını ikame edebileceği ve böylece elektrik faturalarını daha da azaltabileceği öngörülüyor.

Ember Elektrik ve İklim Veri Analisti Ufuk Alparslan, analize ilişkin değerlendirmesinde, doğru politikalarla yenilenebilir enerjinin daha çok fayda sağlayabileceğine dikkati çekerek “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması sonrası ülkemizde yenilenebilir enerji kurulumları serbest piyasa ve ihaleler üzerinden ilerleyecek. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için rüzgar ve güneşe daha fazla kapasite tahsis edilmesi ve yatırımları sekteye uğratacak piyasa müdahalelerinden kaçınılması gerekiyor. Enerji kriziyle mücadele, özellikle güneş enerjisi gibi çok hızlı uygulanabilen çözümlere ihtiyaç duyuyor” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.