Dünya Sağlık Örgütü, özellikle sağlık hizmetlerinde el hijyenin önemine dikkat çekmek için 2009 yılından itibaren 5 Mayıs’ı Dünya El Hijyeni Günü …
Dünya Sağlık Örgütü, özellikle sağlık hizmetlerinde el hijyenin önemine dikkat çekmek için 2009 yılından itibaren 5 Mayıs’ı Dünya El Hijyeni Günü olarak ilan etti.
Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Mesut Okur bu özel günde önemli hatırlatmalarda bulundu.
HASTANELERDEKİ ENFEKSİYON TEHLİKESİ
Hem hastanede hem dışarıda hayatımızın her anında ellerimizin temiz olmasının enfeksiyonların büyük oranda kontrol altına alınmasını sağlayacağını söyleyen Okur “Hastanedeki enfeksiyonların sağlık hizmeti sunumu esnasında neredeyse yaklaşık %50’si el hijyeninin olmamasından kaynaklanıyor. Enfeksiyonların kontrol altına alınabilmesi için el hijyeni çok önemli. Biz bu farkındalık için 5 Mayıs’ta değil zaten yıl içinde hem enfeksiyon kontrol birimi hem de birim sorumlularımız sürekli gündeme getirirler, eğitim verirler.” dedi.
DEZENFEKTAN HANGİ DURUMLARDA KULLANILMALI?
Prof. Okur aşırı dezenfekten kullanımının elleri tahriş edebileceği uyarısında bulunarak “Eller çok kirliyse su ve sabun kullanılarak el dezenfekte edilmeli. Onun kuraları var; en az 20 saniye kadar yıkanacak, parmaklar, el içi, el üzeri, bilekler iyice ovuşturularak yıkanacak. Daha az kirliyse ve hemen bir şeye müdahale etmek gerekiyorsa el dezenfektanları kullanılabilir. El dezenfektanları standarttır aslında; içinde yüzde 70 alkol yeterlidir. Kolonyalar da kullanır ama içindeki alkol oranı önemli. En az yüzde yetmiş olmalı. Neyi nerede kullanacağımızı iyi bilmeliyiz. Aşırı dezenfekten kullanımı eli tahriş edebiliyor. Ama su ve sabun çok önemli yani en güzel, en doğal, en iyi temizleyici su ve sabundur.” dedi.
5 MAYIS’A ÖZEL ANLAMLI ETKİNLİK
Prof. Dr. Mesut Okur hastanede gerçekleştirdikleri anlamlı etkinlikle ilgili şu bilgileri aktardı;
Dünya Sağlık Örgütü 5 Mayıs’ı Dünya El Hijyeni Günü olarak ilan etti. Çalışanların el hijyeni konusunda bilgi ve farkındalığını arttırmak için her yıl da farklı farklı etkinliklerle hastanelerde bugün kutlanır. Biz de bu çerçevede bir takım etkinlikler düzenledik. Öncelikle hastane içinde bir stand oluşturduk. Orada hem hastanedeki çalışanlarımıza hem de vatandaşlara hasta ve hasta yakınlarına el hijyenini eğitim şeklinde öğrettik. Onlara aynı zamanda bu farkındalığı oluşturmak için bir gündem oluşturduk. Bugüne bir hafta on gün öncesinden hazırlandık. Hastanedeki tüm birimlerin farklı farklı 6 tane bölümde farklı farklı projeleri oldu.
Temize doğru renk değiştiren siyah kırmızı sarı ve beyaz Eller yapmışlar üzerine küçük bir su damlası kondurmuşlar. Ne kadar hijyene dikkat edilirse o kadar beyaza dönüşeceği vurgulanıyor burada. Bu projemiz de birincilik aldı.
Bu aktivitelerle hem bir gündem oluşturmak istedik hem de motivasyon oluyor çalışanlarımız için açıkçası.
5 MAYIS DÜNYA EL HİJYENİ GÜNÜ
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 Mayıs 2005 yılında Dünya El Hijyeni Günü olarak kabul edilmiş ve ‘temiz bakım, güvenli bakımdır’ sloganı ile sağlık çalışanlarının el hijyeni konusunda bilgi ve farkındalıklarının artırılması hedeflenmiştir.
El hijyeni; el yıkama, antiseptikle el yıkama, antiseptikle el ovalama veya cerrahi el antisepsisini ifade etmek için kullanılan genel bir kavramdır. Tüm dünyada sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar önemli bir halk sağlığı problemidir. Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların en az %30-50’si sadece el hijyenine uyum ile önlenebilir. Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde en önemli kurallarda birisi el hijyenidir.
Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller geliyor. Bu nedenle sadece hastanelerde değil günlük hayatta da insanların el hijyenine dikkat etmesi durumunda enfeksiyon hastalıkların birçoğu (hepatit A, çeşitli ishaller vs) engellenebilmektedir.
Tüm dünyada 5 Mayıs özel bir gün olup, el hijyenine yönelik etkinlikler gerçekleştiriliyor.