enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6437
EURO
36,3781
ALTIN
2.913,79
BIST
9.648,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Piyasanın kredisi bitti sermaye tehlikeye girdi

Maliyet artışlarıyla birlikte sanayici sermaye sıkıntısı yaşamaya başlarken, üretimde yavaşlama riski artıyor. Büyük iniş çıkışların yaşandığı …

Piyasanın kredisi bitti sermaye tehlikeye girdi
27.12.2021
173
A+
A-

Maliyet artışlarıyla birlikte sanayici sermaye sıkıntısı yaşamaya başlarken, üretimde yavaşlama riski artıyor.

Büyük iniş çıkışların yaşandığı kurla birlikte artan hammadde giderleri ve maliyetler üretim yapan şirketlerde sermaye sıkıntısı yaratırken, “piyasa kredisinin bitmesi” üretim ve tedarikleri aksatmaya başladı. Hammadde fiyatlarında yüzde 100’lük, işçilik ve enerji giderlerinde ise yüzde 50’lik artış yaşandığını kaydeden Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, Eximbank ve banka kredisine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Sektördeki gelişmeleri “Emtia fiyatları arttı ama en önemli şey sermaye yetersizliği ile karşı karşıyayız. Artık bir piyasa kredisi yok. İşletmenin kendi sermayesi varsa firmalar hayatına devam ediyor. Sermaye yetersizliğinden dolayı bu sefer hammadde ya da navlunu ve lojistik maliyeti ödenemiyor” diye yorumlayan Kaya, maliyetlerin öz sermaye ve kredibilite ile karşılanamadığını aktardı.

FİYAT TUTTURMAK ZOR

2021’de rüzgarın arkalarından estiğini ancak 2022’de zorlanabileceklerini aktaran Kaya, “2022 yılında maliyetleri ve fiyatı tutturmak daha zor olacak. Kapasite kullanım oranlarımız arttı ama bu parametreler devam ederse işlerde bir nebze azalma olabilir” dedi.

İç piyasaya çalışanlar zora düştü

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meclis Başkanı Şeref Fayat ise döviz borcu olan iç piyasaya üretim yapan şirketlerin sıkıntı yaşayabildiğini ve tekrar hammadde alımlarında sermayelerinin azalabildiğini aktardı. Bilanço üzerinde kurları yönetemeyen firmalar kadar avantaj yaratanlar da olduğunu dile getiren Fayat, büyük ölçekli şirketlerin artık kur şoklarına karşı kendini daha iyi koruyabildiğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.