enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6111
EURO
36,2608
ALTIN
2.918,91
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

Petrol kuyularında kullanılacak çamur tankları Gabar’a sevk ediliyor

Gabar Dağı’nda keşfedilen petrolün çıkarılmasında kullanılacak çamur tankları Ankara’da bir fabrikada üretilerek Şırnak’a gönderilmek üzere hazırlandı.

Petrol kuyularında kullanılacak çamur tankları Gabar’a sevk ediliyor
21.12.2022
62
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gabar Dağı’nda 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip saha keşfedildiğini açıklamasının ardından bölgedeki petrol çıkarma çalışmalarına hız verildi.

Bu kapsamda, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) petrol sondaj süreçlerinde kullanacağı çamur tankları ARAT-ER Mühendislik firmasının Kahramankazan’daki fabrikasında üretiliyor.

Fabrika Müdürü Sefa Peker, petrol kuyusuna erişim sağlanması için yapılan kazı esnasında toprağın kaymaması için yüksek maliyetli bentonit adı verilen bir sıvı kullanıldığı belirterek, “Buradaki tanklar, çamurun içine karışan atık halde bulunan bentoniti geri dönüştürerek tekrar kuyuda kullanılmasını sağlıyor.” ifadesini kullandı.

Projelerde optimizasyon, iyileştirme ve 4 aylık imalat prosesleri sonrasında test aşamasına gelindiğini aktaran Peker, süreç sonunda çamur tanklarının tırlara yüklenmeye hazır olduğunu söyledi.

Proje sorumlusu Yasin Demirçiler de çamur tankı sisteminin sondaj kulelerindeki makinanın soğuması, yağlanması ve aynı zamanda kuyuda göçmenin engellenmesi için kullanılacağına işaret ederek, “Bu sistem, aynı zamanda kuyuya basılan çamurun geri çekilip içindeki çakıl gibi harici maddelerden arındıktan sonra tekrar sistemde kullanılması amacıyla üretildi.” diye konuştu.

Sondaj çalışmalarında kullanılacak 1 takım sistemin 8 tanktan oluştuğunu aktaran Demirçiler, her tankın bir tırla sevk edildiğini bildirdi.

TPAO tarafından kullanacak çamur tanklarının yarın Gabar Dağı’na sevk edilmesi öngörülüyor.

TÜRKİYE’DE GÜNLÜK 65 BİN VARİL PETROL ÜRETİLİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının onayıyla yılın başında 95’i arama, 55’i üretim olmak üzere toplam 150 kuyuda sondaj çalışması için program belirlendi.

Daha önce güvenlik nedeniyle petrol arama çalışmalarının yapılamadığı Şırnak’ta terörün temizlenmesiyle yoğun petrol arama ve sondaj çalışması yürütüldü. Bölgede sismik araştırmalara hız verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı’nın ardından Gabar Dağı’nda 150 milyon varillik net petrol rezervi bulunduğunu duyurdu. Sahada rezerv değerinin yaklaşık 12 milyar dolar olduğu belirlendi.

Mevcut durumda keşfi yapılan sahada 5 kuyuda günlük ortalama 5 bin varillik üretim yapılıyor ve kuyu sayısının artırılması için çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin şu anda günlük petrol üretimi 65 bin varil seviyesinde bulunuyor.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.