enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5478
EURO
36,0565
ALTIN
2.992,79
BIST
9.510,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Peru’da Yaşanan Kaza Petrol Sızıntısına Neden Oldu

Biliyorsunuz ki çevre kirliliği; git gide çoğalan tüketim artışı, sanayileşme, nüfus artışı gibi sebeplerle her geçen gün katlanarak büyüyen bir …

Peru’da Yaşanan Kaza Petrol Sızıntısına Neden Oldu
29.01.2022
152
A+
A-

Biliyorsunuz ki çevre kirliliği; git gide çoğalan tüketim artışı, sanayileşme, nüfus artışı gibi sebeplerle her geçen gün katlanarak büyüyen bir problem olmaya devam ediyor. Ne yazık çevreyi korumak için çalışan sivil toplum kuruluşları ve derneklerin çabaları da bir yere kadar yeterli oluyor. Bizlere düşen en büyük görev ise kendi çevremizi koruyarak işe başlamak olmalı.

Hava, su, toprak kirliliği küresel çevre sorunlarımızın başında geliyor. Biyolojik çeşitlilik her geçen gün azalıyor, ozon tabakası zarar görüyor, deniz ve okyanuslar kirleniyor. Doğaya atılan bir plastik poşet tam 1000 yıl sonra tamamen çözülüp doğaya karışıyor. Atılan diğer plastik ürünler için de durum pek parlak değil. Bazen de geçtiğimiz günlerde Peru’da yaşanan gibi istenmeyen kazalarla çevre kirliliği oluşabiliyor.

Peru kıyılarında yaşanan kazada, denizden 11.900 varil petrol çıkartıldı

Peru kıyılarından binlerce kilometre uzakta bir volkanik patlama gerçekleşti. Patlama sırasında petrol tankeri Mare Doricum, Peru kıyılarının hemen dışındaki bir limandaki rafineriye petrol boşaltıyordu. Patlamanın şiddetiyle yaşanan tsunami, petrol boşaltımı yapan tankerin devrilmesine sebep oldu.

Patlamanın yol açtığı kaza yaşanan petrol sızıntısının iki katına çıkmasına sebep oldu. Yaşanan kazanın hemen ardından petrol sızıntısına sebep olan İspanyol petrol şirketi Repsol’un dört yöneticisinin 18 ay boyunca ülkeden çıkışının yasaklanması istendi.

Peru Çevre Bakanı Ruben Ramirez kazadan sonra yaptığı açıklamada daha önce 6.000 varil döküldüğünün bildirildiğini ancak şu anki sayının 11.900 olduğunu söyledi. Repsol şirketi ise rakamın öncekinden daha yüksek olduğunu kabul etse de bakanın verdiği sayıyı doğrulamadı.

Ekolojik bir felaket!

Kazayla ilgili inceleme yapan savcılar, petrol tabakasının rafinerinin okyanus akıntılarıyla yaklaşık 140 kilometre sürüklendiğini açıkladı. Petrol sızıntısı, çok sayıda balığın ve deniz kuşunun ölümüne neden oldu. Yüzlerce yerel balıkçı ise sızıntıdan dolayı teknelerini kullanamaz hale geldi.

Peru hükümeti şirketten 34.5 milyon dolar tazminat talep ediyor

Repsol şirketinin dört yöneticisinin ülkeden çıkışının yasaklanması mahkeme tarafından kabul edildi. ‘Devletin zararına çevre kirliliği’ suçuyla yargılanan Repsol şirketi, 34.5 milyon dolar para cezasıyla karşı karşıya. Ülkede petrol şirketine karşı protestolar düzenlendi.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.