enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Pandemi bize “Beyin Sisi” kavramını bıraktı! Beyin sisi nedir?

Uzmanlar, tüm dünyayı etkisi altına pandemiyle ilgili yeni bir tez ortaya attı. Halk Sağlığı Koleji’nde profesör olan Jeni Stolow’u, koronavirüs …

Pandemi bize “Beyin Sisi” kavramını bıraktı! Beyin sisi nedir?
25.04.2022
166
A+
A-

Uzmanlar, tüm dünyayı etkisi altına pandemiyle ilgili yeni bir tez ortaya attı. Halk Sağlığı Koleji’nde profesör olan Jeni Stolow’u, koronavirüs pandemisinin düşünme şeklimizi nasıl değiştirdiğini tartışıyor.

Koronavirüs pandemisi başladığından beri çoğumuz neredeyse sürekli baskı altındayız. Kendinizi bir işe konsantre olmakta zorlanırken, belirli bir kelimeyi veya anahtarlarınızı nerede bıraktığınızı hatırlamakta zorluk çekiyorsanız, “beyin sisi” olarak bilinen zihinsel sisi yaşıyor olabilirsiniz ve yalnız değilsiniz.

beyin sisi

Sosyal ve davranışsal bilim insanı ve Halk Sağlığı Koleji’nde öğretim üyesi olan Jeni Stolow, “Tüm dünyanın yaşadığı bu bilişsel bozulma, çünkü stres gibi şeyler tarafından tetikleniyor” dedi. “Bazılarımız büyük stresli olaylar yaşadık, ama aynı zamanda sürekli olarak meydana gelen bu mikro stresörlere sahibiz.” diye ekliyor.

Pandemi günlük hayatımızı kesintiye uğrattı ve bizi aylarca endişe ve belirsizliğe maruz bıraktı. Hepimiz başa çıkmak için değişiklikler yaptık ve bedenlerimiz de öyle.

Stolow, “Pandemik beyin aslında beyninizin yeni durumunuza elinden gelen en iyi şekilde uyum sağlamasıdır” diyor. “Maalesef, gerçekten dinamik olmaktan, etrafta dolaşmaktan ve insanlarla etkileşimden tamamen kapanmaya gittiğimiz için, kendini kayıtsız, yorgun veya depresif hissetmek olarak ortaya çıkıyor.”

BİR ANDA ESKİYE DÖNMEK MÜMKÜN DEĞİL!

Yaygın semptomlar arasında unutkanlık ve odaklanma eksikliği de bulunuyor. Mesela yıllardır bindiğiniz otobüs numranızı unutmuş olabilirsiniz. Arkadaşlarınızın çalışma odasının numarasını da hatırlamamanız normal.

Her şey çok hızlı değiştiği için, beynimizin de aynı kolaylıkla pandemi öncesi durumuna geri dönmesini bekleyebiliriz. Ama bu o kadar basit değil !

“Hepimiz bunu nasıl yapacağımızı yeniden öğreniyoruz. İlk adım kendine karşı nazik olmak ve hüsrana uğramamaya çalışmak,” diyor, Stolow. “Vücudumuz kesinlikle inanılmaz uyum sağlama yeteneğine sahip, ancak sabırlı olmalısınız.” diye de ekliyor.

Sonuç olarak Stolow “Herkesin olabildiğince çabuk normale dönmek istediğini anlıyorum ama size bunun o kadar da kolay olmayacağını söyleyebilirim” diyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.