enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6003
EURO
36,2812
ALTIN
2.928,60
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Oyunlarda Anlatısal Uyuşmazlık Konusu | Ludonarrative Dissonance Nedir?

Video oyunlarında hepimizin başına gelen ve hepimizin de kolayca anımsayabileceği bir an vardır. Dünya yok olmak üzeredir. Büyük kötülük tüm …

Oyunlarda Anlatısal Uyuşmazlık Konusu | Ludonarrative Dissonance Nedir?
04.09.2022
116
A+
A-

Video oyunlarında hepimizin başına gelen ve hepimizin de kolayca anımsayabileceği bir an vardır. Dünya yok olmak üzeredir. Büyük kötülük tüm insanlığın soyunu kurutacak planını sonunda başarıyla uygulamıştır. Dünyanın günleri artık sayılıdır ve bu durumu kurtarabilecek tek kişi oyuncumuzdur. Peki oyuncumuz bu sırada ne yapmaktadır? Nerede olacak, tabii ki rastgele bir köyde bulunan rastgele bir npc için dünyanın 10 farklı yerindeki 10 farklı renk çiçeği toplamaktadır! Böyle anları birçok video oyununda pek çoğumuz yaşamışızdır. İşte yaşanan bu durumun ismine Ludonarrative Dissonance diyoruz. Daha teknik bir biçimde açıklamak gerekirse Ludonarrative Dissonance, oyunun anlattığı hikayesi ile oynanışta yapılan şeyler arasında bir uyuşmazlık olmasıdır diyebiliriz.

Ludonarrative Dissonance Hakkında Biraz Detay

Oyunlar üzerinden örnek vermek gerekirse Call of Duty oyunlarını düşünebiliriz. Oyun içerisinde bizim tarafımızdan olan NPC’leri(oyuncu olmayan karakterler) oyunun hikaye anlatısını bozmadan öldürebiliriz. ya da NieR Replicant’ı düşünelim. Oyunun ilk yarısında ana karakterimiz kardeşinin hastalığını tedavi etmek için çözümler aramakta ve sık sık kardeşini kontrol etmek istemektedir. Ancak oyuncu eğer isterse oyun dünyasındaki insanlar için balık tutabilir, çevreden koyun derisi toplayabilir ve hatta tarlasını ekip birkaç gün (gerçek süreyle birkaç gün. 24, 48 saatten bahsediyorum) bekleyerek tarlasını bile biçebilir. Çok acil tedavi olması gereken kız kardeşine ne olur peki? O da bizim gelmemizi bekler.

Anlatısal Uyumsuzluk oyun dünyasında pek çok tartışmaya sebep olmuştur. Bazı geliştiriciler bunun oyuncuları oyun deneyiminden ittiğini söylemektedir. Bazı geliştiriciler ise bunun tam aksine eğer düzgün kullanılırsa oyuncuyu oyunun anlatısına daha çok sokabileceğini söylemektedir. Şahsi fikrimi soracak olursanız ben ikinci görüşe daha çok destek vermekteyim.

Ludonarrative Dissonance Nasıl Önlenebilir?

Şahsi görüşümce Ludonarrative Dissonance engellenemez. Eğer oynanan oyun interaktif bir hikaye değilse engellenmesi çok zordur çünkü mutlaka oyuncunun hareketleri ile karakterin yapacakları arasında bir uyuşmazlık ortaya çıkacaktır. Oyunlar film veya dizi gibi sabit bir hikayeyi takip eden ürünler olmadıkları için engellenmesi oldukça zordur. Ana hikayede gerçekleşen “dünya yok oluyor hemen engelle” gibi durumlarda anlatısal uyuşmazlığı engellemek için ise belki ana görevlerin sonunda oyuncuya sonraki görevinin birkaç gün veya hafta sonra verileceği söylenebilir. Ancak bu durumda da oyuncu görevden göreve hızlı hızlı koştukça vakit geçmediği için yine bu durumlarla ile karşılaşılabilir.

Ludonarrative Dissonance Önlenmeli midir?

Bana soracak olursanız önlenmemelidir. Sonuçta bir oyun oynuyoruz film izlemiyoruz. Tamamen önlemek ve ortadan kaldırmak yerine çeşitli tasarım tercihleri ve anlatı yöntemleriyle oyuncuya minimum şekilde hissettirilebilir.

Benim gözlemlediğim kadarıyla bu tarz durumlarda oyuncuların çok büyük bir kısmı durumdan rahatsız olmamaktadır. Oyun yapımcıları bence bu tarz durumlarda oyuncuları daha çok oyuna sokacak şekilde tasarlanmalı. Bu sayede oyuncunun özgürlükleri elinden alınmamış olur ve oyuna daha çok içerik sağlanabilir.

Kaynak: Fanzade / Gamegar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.