enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5716
EURO
36,2400
ALTIN
2.960,20
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Çok Bulutlu
14°C

Otonom araçlarda Türk mühendislerin başarısı göz dolduruyor

FEV Türkiye’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin araştırma ve inovasyon kültürüne katkı sağlama misyonunu, Avrupa Birliği Horizon Programı …

Otonom araçlarda Türk mühendislerin başarısı göz dolduruyor
22.08.2022
110
A+
A-

FEV Türkiye’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin araştırma ve inovasyon kültürüne katkı sağlama misyonunu, Avrupa Birliği Horizon Programı projelerinden aldığı hibe destekleri ile ileriye taşıyor.

100 milyar avro bütçeli Horizon programında, Türkiye 297 milyon avro katkı payı ödeyerek yer alıyor. Bu bağlamda, kazanılan her Horizon projesi ile havuza aktarılan bütçenin Türkiye’ye geri kazandırılması önem arz ediyor.

SELFY, stratejik vizyonu dahilinde otonom araç ekosisteminin güvenlik ve dirençliliğin kendi kendine yönetimini mümkün kılan platform bağımsız bir yazılım araç kutusu geliştirerek, gelecekte otonom araç sahibi olacak kullanıcıların güvenliğini sağlamak ve teknolojiye olan güvenini arttırmayı hedefliyor.

Proje ile geliştirilecek teknolojiler yalnızca Türkiye için değil, uluslararası tüm otonom araç ekosistemi için değerli bilgi ve ürünler üretecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen FEV Türkiye Otonom Mobilite Yöneticisi Dr. Selim Yannier, “Araçların otonomlaştırılması sırasında birçok faydalı fonksiyon yazılım olarak araca kazandırılır. Örneğin ambulans, itfaiye gibi araçların fark edilmesi ve bu araçlara yol verilmesi beklenir. Fakat bu durum, kötü niyetli kişilerce, taklit sinyaller yayarak, araçlarını bir ambulans gibi göstererek, manipüle edilebilir. Tam otonom bir araçta, geliştireceğimiz yapay zeka tabanlı yazılımlarımız bu tür saldırıları tespit ederek, tepki verecek, hatta diğer araçları da uyaracak” ifadelerini kullandı.

FEV Türkiye Otonom Mobilite Departmanı Kıdemli Mühendisi Burcu Özbay da benzer şekilde, saldırganların otonom araçları taklit etmesinin kendi aralarındaki haberleşmeye dahil olmaları ve hatta bu yolla araçları ve trafiği yönlendirmelerinin de mümkün olabileceğini belirtti.

Gelecekte trafiği düzenleyecek akıllı sistemlerden biri olan Yol Kenarı Trafik Kontrol Üniteleri (RSU – Road Side Unit) ile bu olumsuz durumların da tespit edileceğini ve tüm araçların uyarılmasını sağlanacağını aktaran Özbay, merkezi bir çevrim içi sistemde çalışacak bu yazılımların birbiriyle haberleşerek bütün akıllı araç ekosistemini emniyette tutacağını kaydetti.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.