Ordu’nun Fatsa ilçesi Yalıköy Mahallesi’nin ismiyle özdeşleşen “Yalıköy köftesi”ne coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Son alınan ürünle …
Ordu’nun Fatsa ilçesi Yalıköy Mahallesi’nin ismiyle özdeşleşen “Yalıköy köftesi”ne coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Son alınan ürünle kentteki toplam coğrafi işaretli ürün sayısı 7’ye yükseldi. Peki Yalıköy köftesinin özelliği ne? Nasıl yapılıyor? İşte tarifi:
Kıkırdak ve sinirlerden temizlenen ve küp şeklinde doğranan sığır etinin kullanıldığı Yalıköy köftesi için “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün” başlığıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuru, 1 Şubat 2022 tarihinde kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav, özellikle il dışından gelen yolcuların ve turistlerin uğrak noktası olan Yalıköy Mahallesi’nde köftenin severek tüketildiğini söyledi. Ultav, yeni coğrafi ürünler için başvurusunu yaptıkları melocan (diken ucu) kavurması, Ordu taflan turşusu ve Mesudiye kuru ekmeğinin (golit) ise inceleme aşamasında olduğunu aktardı.
Yalıköy köftesi ile Ordu’nun coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 7’ye yükseldi.
Kızgın ve bol yağda pişirilen köftenin yapım aşaması içerisindeki baharatlar ise gizli tutuluyor.
YAKIKÖY KÖFTESİ TARİFİ:
Yaklaşık 10 yıldır Yalıköy Mahallesi’nde köfte satışı yapan Halit Yılmaz, Yalıköy köftesini şöyle anlatıyor:
“Bu köftenin 55 yıllık bir mazisi var. Buraya özgü bir lezzet, bol ve kızgın yağda pişiriliyor. Günlük hazırlanır ve müşterinin talebine göre servis ediliyor.
Bu köfteyi baharatlar ile tatlandırıyoruz. İçerisinde de hiçbir katkı maddesi yok ve doğal bir ürün. Şuan yaz dönemi olduğu için talep çok ve hareketlilik var. Bu köftenin özelliği kızgın ve bol yağ, ızgarada pişmez. Şekli de değişiktir ve diğerlerine benzemez.”
Afiyet olsun…