enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,8361
EURO
35,3244
ALTIN
2.468,94
BIST
10.627,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
13:50 Siirt’te sondaj çalışmasındaki göçükten acı haber
13:36 Selçuk Erenerol’dan Fener Rum Patrikhanesi açıklaması
13:25 Didim Belediyesi 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde, Didim’e gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerini en iyi şekilde misafir edebilmek için çalışmalarını kesintisiz bir şekilde sürdürdü
13:17 Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Karaman’ın il oluşunun 35. yıldönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı
13:16 Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri hızlı bir şekilde müdahale ederek kontrol altına aldı
13:13 ‘Notre-Dame de Paris: Artırılmış Gerçeklik Sergisi’ Samsung Galaxy Tab Active tabletlerle dünyayı dolaşıyor
13:11 Eğitim ve eğlencenin adresi “Evrensel Çocuk Merkezi”
12:50 Diyarbakır’da silahlı kavga: 4 yaralı
12:20 Antalya Büyükşehir Deprem Master Planı için hızlandı
12:06 Edirne Jandarması göçmen kaçakçılarına aman vermiyor
11:58 Ödüllerle Dolu Projede Başvurular Devam Ediyor
11:57 Alanya’da halk otobüsleri ve taksiler denetlendi
11:44 Selçuklu Belediyesi Sağlık İşleri ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri sağlıklı ve temiz bir çevrenin temini için tüm ilçede haşerelere karşı periyodik olarak ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor
11:43 Buca’da sahipsiz can dostları için önemli iş birliği
11:42 İşte İzmir Metrosu’nun 28’lik delikanlısı
11:40 Veri sızıntısı durumunda yapmanız gerekenler!
11:33 2023’ün yolculuk sayılarına 1 ayda yaklaşıldı İZDENİZ’in Midilli seferlerine yoğun ilgi
11:32 Tarıma can veren sulama kanalları temizleniyor
11:31 Kurban Bayramı dolayısıyla tatili fırsata çeviren binlerce turist, Körfezin İncisi Burhaniye’ye akın etti
11:27 Kendileri liseli, fikirleri olağanüstü! 9. Bilim ve Fikir Festivali’nde derece giren projeler umut vaat ediyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Op. Dr. Özgür Ortak, kronik ağrılardan biri olan ‘Donuk omuz sendromunu’ anlattı

Kronik ağrılar günlük yaşam kalitemizi düşürmekle kalmaz zaman içerisinde psikolojik olarak da bizi yıpratır. Bunlardan bir tanesi de “donuk omuz …

Op. Dr. Özgür Ortak, kronik ağrılardan biri olan ‘Donuk omuz sendromunu’ anlattı
13.09.2022
175
A+
A-

Kronik ağrılar günlük yaşam kalitemizi düşürmekle kalmaz zaman içerisinde psikolojik olarak da bizi yıpratır. Bunlardan bir tanesi de “donuk omuz sendromudur”. Birçok farklı sebeple ortaya çıkan, zamanla günlük hayatımızı etkilemeye başlayan donuk omuz sendromunu Avrasya Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Ortak anlatıyor.

KRONİK AĞRILARDAN ‘DONUK OMUZ SENDROMU’

Donuk omuz, sendromu (adesiv kapsülit) omuz eklem kapsülü ile eklem sıvısı salan zarın difüz bozukluğu ve iltihabı sonucunda eklem bölgesinde oluşan ağrıya verilen isimdir. Kısacası, omuz kapsülünün(omuz eklemini saran ve bağlardan oluşan bir kılıf) darlaşması ve omuzdaki hareket kabiliyetinin kısıtlanmasıdır. Daha çok tek omuzda kendini gösterse de her iki omuzda da ağrı ve hareket kısıtlılığı meydana gelebilir.

DONUK OMUZ SENDROMU NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?

Avrasya Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Ortak, kalp krizi gibi bir sistemik hastalığın da bu sendromun ortaya çıkmasında önemli bir rolünü olduğunu belirterek donuk omuz sendromunun ortaya çıkma nedenlerini şöyle sıraladı;

  • Şiddetli bir ağrıyla karakterize edilen donuk omuz sendromu, bursit ve artroz gibi hastalıklar yüzünden ortaya çıkabilir. 
  • Omuz ekleminin uzun süre hareketsiz kalması sonucunda yumuşak dokuların zarar görmesine ve eklem kapsülünün çekilmesine yol açabilir.
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kalp krizi gibi herhangi bir sistemik hastalığın da bu sendromun ortaya çıkmasında önemli bir rolü vardır.
  • Şeker hastası olmak, kişiyi bu sendrom için kolay bir hedefe dönüştürür. Şeker hastalarında her 5 kişiden birinde donuk omuz sendromu görülmektedir.
  • Çarpma, düşme gibi travmalar sonucunda omuzun uzun süre sabit tutulmuş olması bu hastalığı tetikleyebilir.
  • Omuz kireçlenmesi de donum omuz sendromuna yol açan nedenler arasındadır.

DONUK OMUZ SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

  • Dinlenirken bile bir türlü geçmeyen ağrı,
  • Gece uykuya dalmayı zorlaştıran şiddetli ağrı,
  • Gün boyu görülen şiddetli omuz ağrısı,
  • Omuz hareketlerinin kısıtlanmaya başlaması,
  • Basit günlük hareketlerin kısıtlanması,
  • Kolu belli bir noktadan öteye kaldıramamak veya döndürememek.
  • Hastalığın belirli evreleri bulunuyor
  • 1. Evre (2-9 ay): İlk olarak ağrı başlar, bu durumu kademeli tutukluk ile hareketin kısıtlanması izler. Ağrı geceleri daha da kötüleşir.
  • 2. Evre (4-12 ay): Ağrı yavaş yavaş azalır ama tutukluk ve hareket kısıtlanması devam eder. Üstelik giderek kötüleşebilir. Kolu, dışarı doğru döndürmek imkansız hale gelebilir.
  • 3. Evre (1-3 yıl): Bu evre ağrı, tutukluk ve hareket kısıtlanmasının yavaş yavaş azaldığı iyileşme evresidir.

KİMLER RİSK ALTINDA?

  • Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür.
  • 40 yaşın üstündeki kişilerde daha sık rastlanır.
  • Hareketsiz bir hayat yaşayan kişilerde daha fazla gözlemlenir.
  • Yukarıda bahsi geçen hastalıklara sahip kişilerde görülme riski daha fazladır.
  • Kendinizi test edin

Eğer sizin de omzunuzda geçmeyen ağrılar varsa bu konuda küçük bir test yapabilirsiniz. Önce bir aynanın karşısına geçin ve sırasıyla şu hareketleri yapın; elleriniz başınızın iki yanına gelecek şekilde, kollarınızı kaldırın. Dirsekleriniz yere paralel şekilde dursun. Ayna karşısında eğer kollardan biri daha aşağıda veya önde kalıyorsa ve diğeri ile aynı seviyede kaldıramıyorsanız bu söz konusu omuzda hareket kısıtlılığı var demektir. 

DONUK OMUZ SENDROMUNUN TEDAVİ SÜRECİ

Donuk omuz sendromunun kendi kendine geçme ihtimali olmasına karşın en kesin çözüm tıbbi tedavidir. Donuk omuzun tedavisinde öncelikli olarak ilaç tedavisi ve fizik tedavisi tercih edilir. İlk olarak omuzdaki ağrı ve yangıyı kontrol etmek için ağızdan ilaç tedavisi uygulanır. Bazı durumlarda eklem içine enjeksiyonlar yapılabilir. İlaç tedavisine ek olarak ağrı ve hareket kısıtlılığına yönelik fizik tedavi uygulamaları yapılır. Bu tedavilere yanıt alınamadığı durumlarda kapalı ameliyat ile (artroskopi) eklem kapsülünün gevşetilmesi işlemi uygulanır. Cerrahi müdahale sonrasında da fizik tedavi donuk omuz sendromunda önemli rol oynar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.