Ukrayna’nın Zaporijya kentinde bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer santralinde son dönemde artan saldırılar, dünyayı yeni bir Çernobil …
Ukrayna’nın Zaporijya kentinde bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer santralinde son dönemde artan saldırılar, dünyayı yeni bir Çernobil felaketinin eşiğine getirdi. Rusya ve Ukrayna saldırılar konusunda birbirini suçlarken, Birleşmiş Milletler (BM) tesisin “tamamen kontrolden çıktığını” ve her an dünyayı etkileyecek bir nükleer kaza yaşanabileceği kaydetti.
ERDOĞAN VE GUTERRES’TEN UYARI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de perşembe günü Lviv’de gerçekleştirdikleri görüşmede; Zaporijya Nükleer Santrali’nin silahsızlandırılması gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz” ifadelerini kullanırken, Guterres de “Zaporijya Nükleer Santrali’ne verilen herhangi bir zarar intihar olur” diye konuştu.
Erdoğan; Lviv’den dönüşte uçakta gazetecilere verdiği mülakatta, “Zaporijya konusu gerçekten rastgele bir konu değil. Zelenski’nin bu yönde bizden talebi oldu. Rusya da bu konuda üstüne düşeni yapmalıdır” şeklinde demeç verdi.
RUSYA ÇAĞRILARI REDDETTİ
Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Başkan Yardımcısı Ivan Nechayev, Zaporijya Nükleer Santrali’nin silahsızlandırılması çağrılarını sıcak bakmadıklarının sinyalini vererek, “Silahsızlandırma santrali daha da savunmasız hale getirir” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde; Ukrayna tarafının Rus ordusunun denetiminde bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırılar düzenlediği iddia ederek Kiev cephesini suçladı. Putin, bu saldırıların sonunda büyük ölçekli bir felaket yaşanmasına neden olabileceğini söyledi.
ÇOK SAYIDA ÜLKE TEHDİT ALTINDA
Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme Kurumu’nun üst düzey ismi, nükleer enerji ve nükleer güvenlik alanlarında uzman olan Olga Kosharna, nükleer sızıntının Avrupa dahil Karadeniz ülkelerini ciddi şekilde etkileyeceğini kaydetti.
Yaklaşık 122 yıldır yayın hayatını sürdüren İngiliz gazetesi Daily Express’e konuşan Kosharna, “Böyle bir senaryoda radyoaktif sızıntı Bulgaristan, Romanya ve Karadeniz üzerinden 23 saatte Türkiye’ye ulaşır” dedi. Rüzgarın eseceği yöne göre Rusya’nın batısının da tehlike altında olduğunu kaydeden Kosharna, sızıntının Avrupa’nın içlerine kadar (Çekya, Macaristan ve Polonya) gidebileceğine dikkat çekti.
ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ NEREDE, KAÇ REAKTÖRÜ VAR?
İlki 1980’de sonuncusu ise 1986’da yapılan ve toplam 6 reaktörden oluşan Zaporijya Nükleer Santrali, Ukrayna’nın güneydoğusunda yer alıyor. Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise en büyük 10. nükleer santrali konumundaki yapı, Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından Dinyeper nehri üzerindeki Kakhovka Baraj Gölü’nün güney kıyısına inşa edildi. Santral, Ukrayna’nın Zaporijya dışındaki diğer üç nükleer santralini de işleten Energoatom tarafından işletiliyor.