enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C

OECD: Dünya genelinde plastik atıkların sadece yüzde 9’u geri dönüştürülebiliyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), ‘Küresel Plastik Görünümü’ raporunu yayımladı. 2000 yılında 234 milyon ton olan dünya genelinde …

OECD: Dünya genelinde plastik atıkların sadece yüzde 9’u geri dönüştürülebiliyor
22.02.2022
159
A+
A-

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), ‘Küresel Plastik Görünümü’ raporunu yayımladı.

2000 yılında 234 milyon ton olan dünya genelinde plastik üretiminin 2019’da 460 milyon tona ulaştığı belirtilen raporda, 2000 yılında 156 milyon ton olan plastik atık miktarının da iki katından fazla artarak 2019’da 353 milyon tona çıktığı bildirildi.

Raporda, geri dönüşüm sırasındaki kayıpları hesaba kattıktan sonra plastik atıkların sadece yüzde 9’unun başarılı şekilde geri dönüştüğü kaydedildi.

Küresel plastik atıkların yüzde 19’unun yakılırken, yaklaşık yüzde 50’sinin düzenli çöp depolama alanlarına gittiği, geriye kalan yüzde 22’sinin de kontrolsüz çöp sahaları veya çevreye atıldığı bildirilen raporda, plastiklerin 2019’da küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 3.4’ünden sorumlu olduğu belirtildi.

Raporda, küresel plastik kullanımının genel olarak düşmesine karşın son 2 yılda Kovid-19 salgınında koruyucu ekipman ve tek kullanımlık plastik atıkların arttığı vurgulandı.

Plastik kullanımının, Kovid-19 salgınının ilk yılı olan 2020’de ekonomik faaliyetlerin azalmasıyla bir önceki yıla göre yüzde 2.2 düştüğü belirtilen raporda, tek kullanımlık plastiklerin kullanımının yükselirken, ekonomiler toparlandıkça plastik kullanımının tekrar artmasının beklendiği kaydedildi.

OECD, düşük ve orta gelirli ülkeler için yılda 25 milyar euro kalkınma yardımı dahil olmak üzere ‘atık yönetimi altyapısının iyileştirilmesi’ için uluslararası bir yaklaşım çağrısında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.