enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5328
EURO
36,1745
ALTIN
2.999,80
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
14°C

NVIDIA’nın Kaynak Klasöründe Tolstoy’un Romanı Çıktı

Teknoloji şirketlerinin zaman zaman gerek test gerekse küçük bir sürpriz olması için dosyalarına ilginç eklemeler yaptıklarını görebiliyoruz …

NVIDIA’nın Kaynak Klasöründe Tolstoy’un Romanı Çıktı
30.05.2022
156
A+
A-

Teknoloji şirketlerinin zaman zaman gerek test gerekse küçük bir sürpriz olması için dosyalarına ilginç eklemeler yaptıklarını görebiliyoruz. Geçtiğimiz gün bu sürprizle gündeme gelen son isim de NVIDIA oldu. Bir Reddit kullanıcısı, yaptığı paylaşımda NVIDIA’nın CUDA dosyasında anlamlandıramadığı bir sürprizle karşılaştı.

NVIDIA’nın ücretsiz geliştirici kiti CUDA Toolkit’i kullanan kullanıcı, CUDA’nın bulunduğu klasörü açtığında ‘warandpeace.txt’ isimli bir dosyaya rastladı. Türkçe’ye Savaş ve Barış olarak çevrilen romanın adını taşıyan bu metin belgesi, gerçekten de romanın tamamını içeriyordu. Belge, toplam 65 bin 340 satırdan oluşuyordu.

NVIDIA, neden Savaş ve Barış’ı kaynak klasöre eklemişti?

Paylaşımı yapan Reddit kullanıcısı, söz konusu belgenin kaynak klasöre bir ‘easter egg’ olarak eklendiğini düşündü. Fakat işin aslı daha sonra bir başka Reddit kullanıcısı tarafından paylaşıldı. Paylaşıma cevap veren kullanıcı, dosyanın kullanıldığı kaynak kodu açıkladı ve bu kaynak kodun aslında bir çeşit test için kullanıldığını belirtti.

Kullanıcının açıklamasına göre söz konusu dosyanın kullanıldığı kaynak kod, ‘w,x,y ve z’ harflerini saydıran bir kernel oluşturuyor ve metin dosyasını ekran kartı hafızasına göndererek kernel’i metin dosyasında çalıştırıyor. Yani bu işlemde Savaş ve Barış romanı içindeki tüm w,x,y ve z harfleri sayılıyor. Söz konusu test için Savaş ve Barış romanının seçilmiş olmasıysa muhtemel olarak telif hakkını çiğnememesi, kullanılan yöntemler arasındaki farkın görülebilmesi kadar büyük boyutlu olması ve aynı zamanda bu işlemin kısa sürede tamamlanmasını sağlayacak kadar düşük sayıda veri girişine yer vermesi şeklinde açıklanıyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.