enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Nesli tükenme tehlikesi altındaki kelaynak ailesine 39 yavru katıldı

Yaklaşık 45 yıl önce 17 dönüm arazi üzerinde kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu’nda 11 kelaynak ile başlayan kuşların sayısı yapılan çalışmalarla …

Nesli tükenme tehlikesi altındaki kelaynak ailesine 39 yavru katıldı
15.07.2022
136
A+
A-

Yaklaşık 45 yıl önce 17 dönüm arazi üzerinde kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu’nda 11 kelaynak ile başlayan kuşların sayısı yapılan çalışmalarla artıyor.

Her yıl üreme döneminin başladığı şubat ayının ikinci haftasında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına bırakılan kelaynaklar, haziran ayında göç etmeleri engellenerek tekrar kafeslere alınıyor.

‘Bu yıl 39 yavru elde ettik’

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek, Anadolu Ajansı muhabirine, 1977 yılında 2 erişkin ve 9 yavru kelaynak ile kurulan istasyonda çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Kelaynakların nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden olduğunu, bunları koruma altında tutarak bugünlere geldiklerini aktaran Çiçek, şöyle konuştu:

“Kelaynaklarımızı her yıl şubat ayının ikinci haftasında doğaya adaptasyon sağlaması ve yavrulama dönemini rahat geçirebilmeleri için doğaya bırakıyoruz. Bu yıl şubat ayında da kelaynaklarımızı doğaya bıraktık. Bunun neticesinde doğada beslenme ve şartlara uyum sağlayarak toplam 39 yavru elde ettik. Haziran ayı gelince kelaynakların neslini korumak amaçlı tekrar kafes altına aldık. İstasyonumuzda şu anda 321 kelaynak bulunmakta.
Kelaynaklarımızı kafes altına aldıktan sonra bunların özel beslenmeleri var. Bu beslenme için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü özel bir çaba harcamakta. Doğadaki yeme en yakın yemi elde ettik. Bu yemin içinde yağsız kıyma, yumurta, yağsız peynir bulunuyor. Bu hazırlanan mamanın doğadaki doğal beslenmesine yakın bir beslenme olduğunu keşfettik. Bu yem ile kelaynaklarımızı hayatta tutarak üremelerine ve gelişmelerine yardımcı oluyoruz.”

Kelaynak Üretme İstasyonu’nun misafirlerin ziyaretine açık olduğunu aktaran Çiçek, “Özellikle turizm amaçlı bölgemize gelen insanları her zaman istasyonumuza bekliyoruz. İstasyonumuz ziyarete açıktır ve görevlilerimiz misafirlerimizi ağırlamaktadır. Misafirlerimiz kelaynakları gözlemleyebilir ve kendilerine bu konuda her zaman bilgi vermeye hazırız” diye konuştu.​​​​​

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.