İnsanların başka bir gezegende kontrollü bir şekilde uçurduğu ilk hava aracı olma özelliğini taşıyan Ingenuity’nin başı bu kez sensör arızası ile …
İnsanların başka bir gezegende kontrollü bir şekilde uçurduğu ilk hava aracı olma özelliğini taşıyan Ingenuity’nin başı bu kez sensör arızası ile dertte. Geçtiğimiz haftalarda Ingenuity havalandıktan sonra 10 metre rakımda yaklaşık 1 dakika süren bir problem yaşamıştı. Navigasyon kamerasından çekilen anlık fotoğraflar sisteme geçmemiş ve helikopterin yeri tespit edilememişti. Ancak helikopter içerisinde barındırdığı yazılım sayesinde bu sorunun üstesinden gelmişti.
Projedeki baş helikopter pilotu Havard Grip, NASA’nın blog sitesinde bir yazı kaleme aldı. Grip, Şubat 2021’den beri Mars’ta olan hava aracının şimdiye kadar 28 kez havalandığını hatırlatarak, Mars’ın kış günlerinde çok zorluklar yaşattığını belirtti. Geceleri -80 santigrat dereceye kadar düşük sıcaklıklara maruz kalan cihaz, güneşten yeterli güç alamadığı için geceleri kapatılıyor. Bunun yanında gezendeki toz da elektronik cihazlara zarar veren başka bir zorluk.
Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen beklenenden iyi bir sonuç elde ettiklerini belirten Grip, Ingenuity’de şu anda eğimi ölçen sensörlerin çalışmadığını söyledi. Bu arıza Ingenuity’nin uçuş yapmasına engel değil ancak iniş yapılacağı sırada bir takım zorlukların yaşanmasına neden oluyor.
Sorunun çözümü için NASA yama geliştirdi. Yama ile eğim sensörleri yeniden aktif olmayacak. Bunun yerine diğer sensörlerden gelen bilgiler ile eğim hesaplanacak. Grip’e göre bu yama aslında helikopteri eğim ölçerden veri aldığına inandırarak kandırmak için yapıldı. Yama yakında uygulanacak ve Ingenuity görevine kaldığı yerden devam edecek.
Ingenuity’nin Mars’a gönderilmesinin ilk amacı Mars’ta bir helikopterin uçurulup uçurulamayacağını belirlemekti. İlk görev başarılı olduktan sonra Ingenuity ikinci görevini yerine getirmeye başladı. Hava aracı şu anda Mars’ta bulunan Perseverance aracı için çevresindeki manzarayı araştırıyor ve Perseverance’a rota çiziyor.