James Webb Uzay Teleskobu’nda aynaların hizalanması devam ederken ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) 18 aynanın aynı noktaya odaklandığı bir …
James Webb Uzay Teleskobu’nda aynaların hizalanması devam ederken ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) 18 aynanın aynı noktaya odaklandığı bir fotoğraf paylaştı.
Hizalama sürecinin neredeyse yarısının tamamlandığı belirtildi.
‘Dünyanın en güçlü teleskobu’ yerleşik roket iticilerini yaklaşık 5 dakika (297 saniye) boyunca ateşleyerek, Dünya’dan 1.5 milyon kilometre uzaklıkta olan L2 noktasına ulaştı.
Webb tüm görevi boyunca Dünya ve Güneş‘in ye rçekimini dengeleyen uzayda bir nokta olan L2 yörüngesinde dönecek.
Then, each of those 18 dots was stacked to produce one unified image. Up next: fine-tuning this single dot of starlight to make it progressively sharper. Read more on our blog: https://t.co/XglDvEdD0Y #UnfoldTheUniverse pic.twitter.com/WZBWkGbOKN
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) February 25, 2022
Uzmanlar, James Webb’in L2’de Dünya ile aynı doğrultuda Güneş’in yörüngesinde dönmesinin teleskobu ‘aşırı’ soğuk tuttuğu için sürekli olarak gökyüzünü gözlemlemesine olanak tanıdığını söyledi.
‘Webb, evine hoş geldin’
NASA Yöneticisi Bill Nelson, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
25 Aralık’ta Fransız Guyanası’ndan fırlatılmıştı
James Webb Uzay Teleskobu Fransız Guyanası’ndaki Avrupa Uzay Limanı’ndan Avrupa Uzay Ajansı’nın Ariane 5 roketiyle 25 Aralık 2021’te fırlatılmıştı.
ESA’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, James Webb Uzay Teleskobu ‘şimdiye kadar uzaya fırlatılan en büyük, en güçlü teleskop’ oldu.
NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) arasındaki uluslararası bir ortaklığın sonucunda ortaya çıkan teleskop, evrenle ilgili soruları yanıtlamak ve astronominin tüm alanlarında çığır açan keşifler yapmak için tasarlandı.
NASA’dan paylaşılan bilgiler göre, teleskop adını NASA ikinci yöneticisi olan ve Apollo’ya öncülük etmesiyle tanınan James E. Webb’den alıyor.