Dünya bu kareleri konuşuyor! İşte evrenin en derin görüntüleri İlk planlanan fırlatış tarihinden 14 yıl gecikmeyle …
Dünya bu kareleri konuşuyor! İşte evrenin en derin görüntüleri
İlk planlanan fırlatış tarihinden 14 yıl gecikmeyle geçtiğimiz 25 Aralık’ta fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, geçtiğimiz hafta yayınlanan görüntülerle tüm dünyayı kendisine hayran bırakmıştı. Çektiği ilk renkli fotoğrafları gösteren JWST, görevine yeni başlamasına rağmen uzayda insanoğlunun tüm bildiklerini değiştirmeye devam ediyor.
Uzay teleskobu JWST, bugüne kadar tespit edilen en yaşlı galaksiyi keşfetti. Keşfedilen yeni galaksiye rekoru daha önce elinde bulunduran GN-z11 galaksisinin adına paralel olarak GLASS-z13 isimli verildi.
James Webb’in lensine kırmızı renkte yansıyan galaksinin 13,5 milyar yaşında olduğu açıklandı. Yani bu galaksi, Büyük Patlama’dan sadece 300 milyon yıl sonra oluşmaya başladı.
Geçtiğimiz hafta yayınlanan en net derin uzay fotoğrafında arasında GN-z13 galaksisi yer almıyordu. Teleskopta yer alan NIRcam’den elde edilen görüntü, ışınların gözle görülebilir spektruma çevrildiğinde galaksinin kırmızı olduğu, ortasında da beyazlık bulunduğu görülüyordu.
JWST’nin geliştirilmesindeki temel amaç, evrendeki en yaşlı, yani evrendeki ilk ışığı tespit etmek idi. Teleskop son keşfiyle amacı doğrultusunda uzayda tüm hızıyla ilerlemeye devam ettiğini gösteriyor. James Webb, henüz yalnızca bir haftadır tamamen fonksiyonel olarak görev yapmaya başladı.